Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea care permitea numirea unor amatori în conducerea Portului Constanța
Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament o lege care permite numirea la conducerea Portului Constanța a unor persoane fără experiență în domeniu. Șeful statului a cerut clarificarea noilor cerințe pentru numirea în respectivele funcții, precum și dezbaterea în ambele camere ale Parlamentului. Legea a fost inițiată de PSD și a trecut cu voturile întregii coaliții.
Ce prevede legea retrimisă de Iohannis în Parlament
Legea pentru aprobarea OUG 160/2020 prevede noi criterii pentru numirea de administratori și directori la porturile controlate de statul român. Inițitiva legislativă exclude experiența de minimum 5 ani în domeniu și o înlocuiește cu experiența de 5 ani în posturi ce necesită „atribuții de conducere, reglementare sau control”.
Astfel spus, la conducerea Portului Constanța, căci aceasta e miza, puteau fi numiți oameni fără experiență în domeniu, dar apropiați sau membri de partid.
Klaus Iohannis nu a dorit să promulge legea și a retrimis-o spre dezbatere și vot în Parlament.
Argumentele invocate de Iohannis
În solicitarea sa adresată Alinei Gorghiu (PNL), președinta interimară a Senatului, șeful statului transmite că „în cuprinsul dispozițiilor menționate (cele privind criteriile – n.r.) se folosește o terminologie neclară în circumstanțierea domeniului de studii. Totodată, absența unor norme tranzitorii, de natură a asigura modul de conformare la noile cerințe legale şi de a menține coerența cadrului normativ aplicabil pentru selecția membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare, poate genera dificultăți în aplicare. (…) Totodată, pentru respectarea standardelor de calitate a legii, în dimensiunea referitoare la claritatea reglementărilor, astfel cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența Curții Constituționale, apreciem necesară menționarea expresă a nivelului de studii solicitat în cadrul condițiilor de selecție a membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare”.
„Având în vedere că dispozițiile supuse reexaminării au fost introduse la Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, apreciem că este necesar ca evaluarea sub aspectul oportunității reglementării să se realizeze de ambele Camere ale Parlamentului, ținând cont și de impactul pe care soluția legislativă îl va avea în privința componenței și selecției membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare”, se mai arată în solicitare.