Klaus Iohannis a reiterat, la reuniunea Consiliului European, necesitatea unui buget al UE ‘mai ambițios și mai consistent’. Șeful statului a precizat care sunt, în opinia sa, soluțiile rapide și eficiente pentru actuala situație de criză

Publicat: 19 06. 2020, 18:02

Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri la reuniunea Consiliului European în format videoconferinţă. Reuniunea a fost dedicată, în principal, discutării Planului de relansare economică a Uniunii și Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 revizuit, propuse recent de către Comisia Europeană. Șeful statului a declarat ulterior că va cere fonduri mai multe pentru România în următorul exercițiu bugetar, față de actualul exercițiu, care a avut o alocare de 44 de miliarde de euro.

Relația cu Marea Britanie, discutată la reuniunea Consiliului European

De asemenea, la această reuniune a Consiliului European s-a discutat, pe lângă planul de relansare economică a Uniunii Europene după criza Covid-19, și despre procesul de negociere a relațiilor viitoare dintre UE și Regatul Unit al Marii Britanii.

De asemenea, s-au mai discutat și alte subiecte de politică externă.

“Liderii europeni au avut discuții aprofundate cu privire la elementele incluse în pachetul de măsuri de relansare economică propus de către Comisia Europeană și despre viitorul buget al Uniunii Europene”, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru avansarea negocierilor privind obținerea, cât mai curând posibil, a unui acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii. Șeful statului a punctat fatul că acesta ar trebui să fie substanțial, echilibrat și capabil să răspundă preocupărilor statelor membre.

Totodată, Iohannis a subliniat faptul că propunerile Comisiei Europene reprezintă o bună bază pentru ajungerea la un acord în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanțiale din perioada post-criză COVID-19.

Klaus Iohannis: Vrem o sumă considerabil mai mare din următorul exercițiu bugetar al UE

Administrația Prezidențială mai arată că șeful statului a solicitat reprezentanților de la Bruxelles, în contextul crizei Covid-19, un buget mai ‘ambițios și mai consistent’.

Amintim că și în declarațiile susținute după Consiliu, Iohannis a subliniat că obiectivul principal al României este obținerea unor alocări naționale cât mai mari atât pentru politica de coeziune, cât și pentru agricultură, în măsură să asigure îndeplinirea principalelor noastre obiective de dezvoltare.

„Evident că cele mai importante două teme pe care le-am discutat au fost Bugetul multianual pentru perioada 2020-2027 și fondul de revenire, recuperare economică. Avem câteva vești foarte bune, în sensul că ne-am înțeles să discutăm în continuare bugetul multianual și fondul de recuperare la pachet, să le îmbinăm. Pe de altă parte s-a văzut astăzi în videoconferință că încă este nevoie de destul de multe discuții pentru a pune toate lucrurile la punct. Încă nu toată lumea este lămurită cum trebuie abordată suma finală pentru fondul de recuperare și, de asemenea, trebuie să mai discutăm anumite condiții în care se pot acorda aceste sume. Ceea ce este însă important pentru noi. În actualul exercițiu bugetar, România a primit, a avut dreptul la 44 de miliarde de euro. Eu, și împreună cu mine întreaga echipă a României, ne luptăm ca să obținem o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar și, de asemenea, ne luptăm ca să obținem condiții de implementare favorabile pentru România. Asta înseamnă bani pentru dezvoltare economică, pentru mediul de sănătate, pentru autostrăzi și pentru căi ferate, pentru apă și canalizare, pentru educație, pentru energie regenerabilă și multe alte lucruri. Cred că este evident că România are nevoie de bani europeni pentru a ajunge din urmă media țărilor din UE. Aceasta este ambiția noastră și, în continuare, ne vom întâlni într-un format fizic înConsiliul European, probabil la mijlocul lunii iulie, când voi continua să mă implic pentru a obține cât mai mult pentru România”, a declarat șeful statului.

“Președintele României a reafirmat importanța acestor două politici în cadrul viitorului buget european. Politica de coeziune și Politica Agricolă Comună sunt cele mai importante instrumente de investiții ale Uniunii care pot oferi soluții rapide și eficiente pentru actuala situație de criză”, transmite presidency.ro.

Referitor la politica de coeziune, Iohannis a insistat pentru alocări cât mai importante pentru România, pledând pentru menținerea ratelor de cofinanțare și prefinanțare din actuala perioadă financiară 2014-2020, inclusiv a regulii de dezangajare de n+3 ani.

În ceea ce privește Politica Agricolă Comună, acesta a susținut creșterea alocărilor pentru dezvoltarea rurală, având în vedere nevoia de investiții pe termen lung pentru zonele rurale.

Nu în ultimul rând, Iohannis a salutat propunerea Comisiei Europene privind înființarea unui program nou și independent dedicat domeniului sănătății – EU4Health, precum și propunerea de majorare a bugetului Uniunii Europene pentru instrumentul RescEU, care în timpul crizei COVID-19 și-a dovedit pe deplin utilitatea.