Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care aprobă obiectivul de investiţii Autostrada Nordului Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava.
„Obiectivul de investiţii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene. (…) Termenul de execuţie a obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a acestei legi”, prevede actul normativ.
Prezent la inaugurarea șoselei de centură a municipiului Rădăuți, premierul Ludovic Orban a anunțat că poate să dea o veste bună în legătură cu Autostrada sau Drumului Nordului, care face legătura dintre Suceava și granița de vest a țării.
„Un drum care va fi pe profil de autostradă sau drum expres, care va face legătura între Suceava și Baia Mare. Astăzi s-au deschis ofertele și s-a declarat câștigătorul pentru cele trei tronsoane de pe Drumul Nordului, respectiv Baia Mare – Bistrița, Bistrița – Vatra Dornei și Vatra Dornei – Suceava. Este vorba despre companiile care vor realiza studiul de fezabilitate pentru cele trei tronsoane”, a declarat Ludovic Orban.
Programul de guvernare al PNL prevede ca până în 2024 să fie finalizați aproape 1.000 de kilometri de autostradă și drumuri expres, precum și demararea proiectelor la patru noi autostrăzi, inclusiv la Autostrada Nordului pentru care s-ar aloca 6,68 miliarde de lei.
”Faptul că nu s-a putut înainte nu înseamnă că nu se poate. Foarte bine: prin obţinerea de resurse financiare, prin îmbunătăţirea tuturor procedurilor prin îmbunătăţirea managementului proiectelor şi, evident, prin contracte făcute cu constructori serioşi care să aibă capacitatea să îşi finalizeze lucrările în termenele prevăzute în contract sau mult mai repede”, a declarat premierul Ludovic Orban, întrebat fiind cum va reuşi Executivul să pună în aplicare planul de construire a autostrăzilor.
România va avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană peste 4 ani, promite PNL care susține că salariul mediu net al românilor va fi majoriat cu 50% și va ajunge la 1000 de euro, pensiile vor vor fi mai cu 46% față de 2019, iar alocațiile dublate.