Klaus Iohannis a promulgat legea carantinării și izolării. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat: 18 07. 2020, 11:20
Foto: presidency.ro

UPDATE, 18 iulie, ora 14.20 -Legea carantinării și izolării a fost publicată în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, legea carantinării și izolării, anunță Administrația Prezidențială. După promulgare, legea intră în vigoare la treizile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Legea privind carantinarea și izolarea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 18 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic”, se arată în anunțul Președinției.

Legea carantinării și izolării a fost adoptată joi de Senat, în calitate de for decizional, cu 115 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă” şi 3 abțineri. Totul, la capătul aaproape două săptămâni de discuții aprinse pe scena politică, timp în care, autoritățile au atras de nenumărate ori atenția asupra faptului că nu au instrumentele necesare pentru a limita răspândirea noului coronavirus în rândul populației.Printre cei care au votat împotrivă s-au numărat fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și fostul ministru Eugen Orlando Teodorovici.

Ce prevede legea carantinării și izolării

Votul din Senat a avut loc după ce Comisia Juridică a adoptat mai multe amendamente la legea privind carantina și izolarea.

Printre prevederile cuprinse înactulnormativ se numără obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate, precum și faptul căizolarea pentru un pacient bolnav minor va fi dispusă într-o primă fază la domiciliul. Carantinarea bunurilor a fost scoasă din lege, iar Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă.

„Izolarea persoanelor se instituie într-o unitate sanitară pentru cel mult 48 de ore exclusiv în vederea efectuării examenelor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară medicul recomandă prelungirea măsurii izolării persoanelor (…) în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la altă locaţie declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă nu există riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase. Izolarea la domiciliu sau la altă locaţie declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului”, se arată în textul legii.

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Vineri a fostînregistratun nou record negativ al îmbolnăvirilor, în țara noastră. 799 de persoane au fost testate pozitiv cuCOVID-19într-un interval de 24 de ore, potrivit raportării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, acesta fiind cel mai mare număr de infectări de la debutul epidemiei decoronavirusîn România.

În acest moment, bilanțul infectărilor, la nivelul întregii țări, a ajuns la 35.802. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.598 au fost externate, dintre care 22.312 de pacienți vindecați și 2.286 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. De asemenea, până în prezent, 823 de persoane testate pozitiv pentru infecția cu noulcoronavirusau fostexternate la cerere.

Bilanțul deceselor a ajuns la 1.988.

În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 18.986de teste, numărul total al testelor efectuate de la începutul epidemiei fiind de 925.001.