Klaus Iohannis a promulgat două legi importante privind drepturile pacienților, respectiv neimpozitarea anumitor venituri
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru completarea Legii nr. 491/2003 privind plantele medicinale şi aromatice, precum şi produsele stupului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Au fost introduse astfel în categoria veniturilor neimpozitabile și veniturile obţinute prin prelucrarea, procesarea şi valorificarea produselor agricole vegetale în stare naturală. Tot joi, șeful statului a promulgat legea prin care pacienţii asiguraţi la CNAS vor beneficia gratuit de investigaţii de screening, a mai transmis Administrația Prezidențială.
Veniturile din vânzarea produselor agricole vegetale în stare naturală nu vor mai fi impozitate. Klaus Iohannis a promulgat legea
Pe 27 octombrie, Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat un act normativ ce completează Legea nr. 491/2003, în sensul introducerii noţiunii de „prelucrător”, adică „persoana fizică sau juridică ce prelucrează plantele medicinale şi aromatice pentru comercializare şi în materii prime pentru procesare”.
De asemenea, au fost aduse modificări și Codului fiscal, în sensul în care veniturile obţinute din „cultivarea produselor agricole vegetale, precum şi prelucrarea, procesarea şi valorificarea lor în stare naturală” intră în categoria celor neimpozitabile.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat acum modificările, care vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Klaus Iohannis a promulgat și legea prin care pacienţii asiguraţi la CNAS vor beneficia gratuit de investigaţii de screening
Tot joi, președintele României a promulgat și actul normativ ce modifică și completează Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, a mai transmis Administrația Prezidențială. Astfel, pacienţii asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor beneficia gratuit de investigaţii de screening la propria solicitare, din momentul încadrării în grupul de risc sau în baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional, tot pe 27 octombrie.
Prin screening se înţelege examinarea iniţială de prezumţie sau stabilirea existenţei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populaţie, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee şi tehnici de investigaţie în scopul descoperirii precoce şi evidenţierii lor într-un stadiu incipient.
Astfel, conform noului act normativ, de acest screening gratuit vor beneficia „pacienţii asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au dreptul la investigaţii gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist”.
Modificarea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.