Președintele Klaus Iohannis a prezentat, miercuri, schimbările pe care ar urma să le aducă Programul „România Educată”. Printre acestea se numără eliminarea birocrației și transferul mai ușor al elevilor între licee, dar și o formă noua a examenului de Bacalaureat.
„Unul dintre cel mai importante obiecte este acela de a elimina barierele birocratice de dezvoltare. Eliminăm birocrația și dacă un elev este la un liceu profesional și vrea să facă trecerea la unul vocațional sau teoretic, o va putea face în urma susținerii unui examen.
Noul bacalaureat este o altă componentă importantă. Îmi doresc un examen care să poate testa capacitatea corectă a absolvenților. Tinerii trebuie să înțeleagă problemele climatice sau necesitatea vaccinului.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentur studiile superioare”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre negocierile purtate în ultimele zile pe tema proiectului ”România educată”.
Miercuri, șeful statului a discutat pe subiect cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale. Anterior, Iohannis a vorbit cu cu liderii coaliţiei de guvernare, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi cu membri Comisiilor de de Învăţământ.
„Au reieșit lucruri importante. Coaliția și-a exprimat susținerea pentru proiect. Săptămâna viitoare Guvernul își va asuma prin Memorandum țintele României educate, urmând să stabilească un plan de acțiune pentru implementare. Am apreciat deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv din Opoziției, pentru a colabra la transpunerea legislativă a proiectului.
Educația trebuie să fie baza noastră comună de construcție și să nu mai aibă culoare politică. Românii așteaptă consens pe temele esențiale pentru viitorul țării noastre.
Ce am văzut de prea mulți ani au fost lupte politice sterile care au afectat educația. Nu mai putem continua așa dacă vrem ca România să se dezvolte.
În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului. Parlamentul trebuie să fie pilon central”, a declarat Klaus Iohannis.