Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea românilor aflați încă în Afganistan. Decizia, luată la propunerea lui Florin Cîțu

Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea românilor aflați încă în Afganistan. Decizia, luată la propunerea lui Florin Cîțu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă în Afganistan.

Decizia a fost luată la propunerea premierului Florin Cîțu, „având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Aceasta mai precizează că șeful statului a fost permanent informat cu privire la situația din Afganistan.
Administrația Prezidențială mai notează că România se va coordona în continuare cu partenerii din Uniunea Europeană și cu aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite. Marți vor avea loc o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE și o reuniune de urgență a Consiliului Nord-Atlantic.

35 de români mai sunt în Afganistan

Luni, premierul Florin Cîțu a declarat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre situația din Afganistan și românii care încă se mai află în această țară.

„În acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului Președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. Pe această cale, aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. În acest moment, nivelul de alertă este maxim”, a spus șeful Guvernului.

Amintim că talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, după ce trupele lor au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan, susținut de forțele occidentale, s-a prăbușit rapid, iar președintele a fugit din țară. Imagini dramatice de la aeroport surprind mii de oameni diperați să plece din țară. Îngrijorări la nivel internațional există mai ales cu privire la soarta femeilor din Afganistan sub conducerea talibanilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`