Kelemen Hunor: Vizita lui Iohannis în Ținutul Secuiesc, un pas în vederea realegerii sale
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat într-un interviu pentru un ziar clujean de limbă maghiară faptul că președintele Klaus Iohannis a efectuat prima vizită în Ținutul Secuiesc abia în 2017.
Liderul formațiunii maghiare susține că dacă vizita ar fi avut loc în primul an după alegere, în 2015, ar fi transmis un mesaj important pentru comunitatea maghiară din România, dar așa târziu poate fi percepută doar drept un pas în vederea realegerii sale în 2019.
"Ar fi fost bine dacă această vizita era în 2015 și nu în 2017, deoarece vizita de acum poate fi considerată un pas în vederea alegerii sale pentru un nou mandat, mai ales că, de când este președinte, nu a transmis niciun mesaj și nu a făcut nimic pentru alegătorii maghiari. La alegerile prezidențiale, majoritatea maghiarilor a votat cu Klaus Iohannis", a afirmat Kelemen Hunor pentru cotidianul Szabadsag, conform traducerii oferire de site-ul UDMR.
"Până în prezent, nu a existat o astfel de vizită prezidențială în care șeful statului să se întâlnească în același timp cu toți liderii administrației locale din Ținutul Secuiesc, iar aceasta poate fi considerată chiar un mesaj din partea lui, și anume că ia în considerare Ținutul Secuiesc ca pe o entitate. Am cerut președintelui, printre altele, să se folosească de drepturile pe care le deține – în calitatea sa de președinte- și să își asume rolul de mediator atunci când se accentuează atitudinea anti-maghiară, tocmai pentru a exista un factor de echilibru și pentru a tempera atitudinea majorității", a mai continuat liderul UDMR.
Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat la mijlocul lunii iulie o vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna, fiind prima de acest fel efectuată în ultimii ani de un şef al statului. Iohannis a participat cu această ocazie la o dezbatere organizată la sediul Consiliului Judeţean Harghita, în timpul căreia a primit un steag secuiesc, moment în care a răspuns gestului oferind tricolorul românesc. Pe fond, Klaus Iohannis a atins cele trei subiecte sensibile în zonă – descentralizarea, regionalizarea şi autonomia pe criterii etnice.