Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a precizat că partidul pe care îl conduce susține eliminarea tuturor pensiilor speciale, „fără nicio deosebire”.
„Noi vom susţine eliminarea tuturor pensiilor speciale, fără nicio deosebire. Altă variantă nu vom susţine”, a declarat Kelemen Hunor, luni, la Parlament, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă susţine varianta USR referitoare la eliminarea pensiilor speciale ale demnitarilor, deputatul UDMR a declarat că nu există un acord în coaliţie pe această temă.
„Asta este părerea lor, nu există un acord în coaliţie. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii”, a spus Kelemen Hunor, adăugând că pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile socio-profesionale.
În coaliție, spune Kelemen Hunor, nu există un acord nici în ceea ce privește înghețarea pensiilor.
„Nu există niciun acord pe îngheţarea pensiilor. În programul de guvernare şi în discuţiile avute înainte de a forma Guvernul, noi ne-am luat un angajament că pensiile vor creşte în 4 ani de zile cu acel procent de 40 şi ceva, cum este în lege, nu într-un an. (…) În funcţie de posibilităţile bugetare, trebuie să existe şi în acest an o creştere”, a mai spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Raluca Turcan a vorbit săptămâna trecută despre o nouă lege a pensiilor. Astfel, circa cinci milioane de pensii vor fi recalculate. Ministrul Muncii a precizat că pensiile speciale, cu excepția celor ocupaționale, intră și ele în atenția Guvernului.
„Pensiile speciale, cu excepția celor ocupaționale, intrăși ele în atenția noastră. Suntem în căutarea unei forme juridice, pentru a asigura un echilibru între contributivitate”, spunea Raluca Turcan.
Până când se finalizează noua lege, pensiile „se plătesc și se calculează în baza legii existente”, mai preciza liberala.
„Odată cu evaluarea dosarelor, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft și resursa umanăși imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin programul de redresare și recuperare. Cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintăcheltuieli într-un amplu sistem de reformăși sunt cheltuieli deductibile din programul naționalde reziliență. Este un pas important în sistemul public de pensii. Pasul acesta are la bazădouăconcepte-cheie: contributivitate și echitate.Începem evaluarea dosarelor, iar recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va înlocui 127/2019 și va conține o formulăcare va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate. Existăcomponenta tehnicăde reevaluare și o componentălegislativăprin care noi pregătim o nouălege, care săconținăo formulăde calcul care săaducăechitate. Pânăcând se finalizează, pensiile se plătesc și se calculeazăîn baza legii existente.Cred că vom putea începe discuțiile în maxim o lună pentru o nouă lege a pensiilor. Va aduce o majorare pentru un număr mare de pensionari. În cele mai mare parte, cele mici, vor fi duse la un nivel echitabil”, a adăuga Raluca Turcan, ministrul Muncii.