Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, după ce a obținut al patrulea mandat în fruntea UDMR, că formaţiunea sa nu susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. În ceea ce privește situația economică a țării, acesta s-a referit la măsuri nu de austeritate, ci de stopare a risipei. Iar despre reforma pensiilor speciale, Kelemen a spus că aceasta trebuie făcută deoarece România pur și simplu nu-și poate permite să piardă bani din PNRR.
Kelemen Hunor și-a menținut declarații anterioare potrivit cărora comasarea alegerilor nu e posibilă din punct de vedere constituțional.
„Constituţional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungeşti mandatul, ori trebuie să schimbi legislaţia actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgenţă, de alertă sau ceva asemănător, aşa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungeşti mandatul. În 2020, mandatul aleşilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgenţă din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situaţie şi de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituţional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituţională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista”, a explicat acesta, potrivit Agerpres.
Președintele UDMR a mai susținut că Guvernul nu ia măsuri de austeritate, dar e nevoie de oprirea risipei.
„Nu aş vorbi despre austeritate, ci despre o atenţie sporită pentru a înlocui risipa, acolo unde există. Aceste decizii pe care trebuie să le luăm în săptămânile care urmează se vor referi doar la anumite tipuri de cheltuieli, la cheltuielile legate de servicii, la lucruri care sunt necesare, dar acolo unde se poate face economie, trebuie făcută. Măsurile nu se vor referi la tăieri de personal, la salarii şi la investiţii. Sunt două domenii mari unde aceste decizii nu vor afecta bugetele local şi naţional, de niciun fel. Investiţiile publice reprezintă motorul economiei, deci trebuie duse mai departe. Marea majoritate a investiţiilor sunt susţinute din bani europeni, absorbţia a fost una bună anul trecut. Partea cealaltă a investiţiilor – sunt susţinute din bugetul naţional”, a mai spus liderul UDMR, potrivit Agerpres.
Acesta a mai precizat că nu vor fi tăieri de pensii ori salarii sau de concedieri în aparatul bugetar. Ocuparea posturilor vacante, în schimb, se va putea face doar cu aprobarea Guvernului.
Cât despre reforma pensiilor speciale, liderul UDMR a ținut să sublinieze că „tranşa a treia din PNRR este legată de acest jalon, de această reformă” şi că „noi nu trebuie să pierdem banii”. A precizat, totuși, că există și posibilitarea rediscutării PNRR cu reprezentanții Comisiei Europene.
„Eu cred că se poate găsi o soluţie, o soluţie în care principiul contributivităţii rămâne baza, pentru anii petrecuţi în serviciul public, cu toate interdicţiile, incompatibilităţile, se găseşte o soluţie, dar nicio pensie nu trebuie să depăşească salariul. Furia oamenilor se referă la acele pensii mari care nu au nicio legătură cu contributivitatea şi care depăşesc de foarte multe ori salariul cu care pensionarul respectiv a ieşit la pensie”, a mai afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
Referindu-se la vârsta de pensionare, acesta a mai spus: „Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să iasă la pensie un magistrat la 50 de ani, când are experienţa necesară – atât experienţa profesională, cât şi experienţa de viaţă – şi societatea are nevoie de această experienţă, dar pleacă la pensie”.