Kelemen Hunor pune eșecul „total” al aderării la Schengen pe seama lui Iohannis și Aurescu / Liderul UDMR, când încă era în Guvern: „Diplomația, cu toate nemulțumirile noastre, ale tuturor, în acest dosar nu a făcut greșeli”

Kelemen Hunor pune eșecul „total” al aderării la Schengen pe seama lui Iohannis și Aurescu / Liderul UDMR, când încă era în Guvern: „Diplomația, cu toate nemulțumirile noastre, ale tuturor, în acest dosar nu a făcut greșeli”
Kelemen Hunor, președintele UDMR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că a pus ratarea aderării la spațiul Schengen – pe care a descris-o drept „un eșec total” – pe seama președintelui Klaus Iohannis și a fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu. Când încă era în Guvern, Kelemen Hunor a susținut, însă, că „diplomația românească, cu toate nemulțumirile noastre, ale tuturor, în acest dosar nu a făcut greșeli” și că Austria a luat o decizie „incorectă, greu de explicat”.

Kelemen Hunor, despre ratarea aderării la Scnehgen: „A fost un eșec total”

Într-un interviu pentru publicația maghiară Maszol, liderul UDMR a spus că problema Schengen „a fost gestionată prost de România” și că trebuie căutată „cheia în două persoane, una este fostul ministru de externe și cealaltă este președintele statului”, transmite G4Media.ro.

„În primul rând, a fost un eșec total. A fost gestionată prost de România. Și aici, în practică, dacă îmi permiteți să spun așa, trebuie să căutați cheia în două persoane, una este fostul ministru de externe și cealaltă este președintele statului, pentru că ei sunt responsabili de politica externă și nimeni altcineva. România este pregătită pentru aderare de mai bine de un deceniu și nu știu ce le-a scăpat, ce nu au înțeles, de ce nu au putut să rezolve problema la timp. Trebuie să recunoașteți că a fost un eșec, un eșec total. Mă întreb dacă Președinția spaniolă va pune extinderea Schengen pe agenda pentru a doua jumătate a anului. Sau, dacă o va face, dacă va fi posibil să îi convingă pe austrieci și pe olandezi”, a declarat Kelemen Hunor.

El consideră că în 2024 sunt șanse mici să se concretizeze intrarea României în Schengen.

„Dacă nu funcționează acum, atunci din 2025 încolo. Pentru că în prima jumătate a anului viitor, în timpul alegerilor pentru Parlamentul European, nimeni nu se va ocupa de ea, iar în a doua jumătate a anului, când se formează instituțiile, nimeni nu se va ocupa de ea, pentru că atunci se formează Parlamentul, se aleg comisiile, se aleg comisarii etc., și va dura până la sfârșitul anului. Chiar dacă Președinția maghiară va pune pe ordinea de zi aderarea la Schengen, statele membre vor avea puține afinități cu aceasta”, a adăugat liderul UDMR.

Ce spunea Kelemen Hunor despre eșecul aderării la Schengen când încă era în Guvern

În decembrie anul trecut, liderul UDMR afirma, pentru Digi24, că discuția privind aderarea României la Schengen ar putea fi reluată abia în 2024-2025: „Dacă nu se va întâmpla ceva în prima jumătate a anului (2023), rediscutarea intrării noastre în Spațiul Schengen nu se va întâmpla mai repede de 2024-2025”.

„Oricum, noi trebuie să protestăm ferm împotriva deciziei Austriei, care a fost o decizie incorectă, care e greu de explicat. (…) Nu poți să faci o astfel de mizerie unui partener”, mai spusese Kelemen Hunor la vremea respectivă.

Iar în ianuarie acest an, el a declarat, pentru RFI, că șansele să intrăm în Schengen în 2023 sunt extrem de bune: „Eu sunt realist, nu optimist. Optimismul în politica externă și în relațiile externe nu te ajută foarte mult, acolo trebuie să fim extrem de realiști. Realismul îmi spune că în 2023, șansele să intrăm în Spațiul Schengen sunt extrem de bune”.

„Deci diplomația românească, cu toate nemulțumirile noastre, ale tuturor, în acest dosar nu a făcut greșeli anul trecut, fiindcă n-aveai de unde să știi că în noiembrie iese un sondaj și se trezește cancelarul austriac cu această problemă (a migranților) și cu scăderea susținerii partidului pe care-l conduce. Deci din acest punct de vedere, acum știm care este problema lor, nu știam în noiembrie”, argumentase șeful UDMR atunci, când încă făcea parte din Guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`