UDMR a venit cu un nou proiect de lege controversat după ce proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu a găsit susţinerea dorită în Parlament.
La doar două zile după Centenarul Marii Unirii, UDMR a depus la Parlament un proiect legislativ pentru ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.
Printre altele, iniţiativa prevede posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine ”un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut susţinerea tuturor forțelor politice din Parlament pentru sprijinirea acestui proiect.
„Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul”, a dat asigurări liderul UDMR, conform hotnews.ro.
Kelemen Hunor a subliniat că dacă Rezoluţia de la Alba Iulia este considerată drept baza Unirii, atunci și punctele din cuprinsul documentului trebuie luate în serios.
„Noi am așteptat în 2018, dar de fapt de câțiva ani, din partea majorității, a politicienilor români să existe o inițiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluției de la Alba Iulia pot fi puse în legislația românească. Totuși, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică și o națiune care are încredere în sine și care tratează corect minoritățile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă și la Rezoluția de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluție este baza Unirii, atunci și acele puncte trebuie luate în serios. Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societății românești și a nu exista discuții, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziție, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aștept o susținere din partea tuturor forțelor politice din Parlament”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a cerut ca relaţii dintre majoritate şi minorităţile etnice să nu fie tratate în cheia „opoziție și putere”, arătând că reprezintă viitorul societăţii.
„Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câștiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului și țării în care locuiește în momentul în care identitatea etnică națională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen Hunor.