Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat modificarea legislației electorale prin ordonanța de guvern dată de Guvernul Orban și a anunțat că dacă aceasta va ajunge să fie publicată în Monitorul Oficial va solicita Avocatul Poporului să facă sesizare la Curtea Constituțională.
„Va schimba Guvernul regulile jocului după ce am intrat pe procedură. Ceea ce e inacceptabil, să schimbi regulile jocului după ce ai început procedura de dizolvare a Parlamentului. Schimbă ordonanța de urgență sistemul nostru electoral. Sistemul nostru electoral este gândit pentru paralementare și construit pe liste județene. Circumscripția electorală este județul, numărul de mandate este stabilit în funcție de locuitorii din acel județ și de aceea pot să votezi în interiorul județului, în interiorul circumscripției dacă locuiești în circumscripția respectivă. Dacă tu spui că fiecare votează unde dorește, unde se trezește, oriunde în țară, schimbi în mod mascat acest sistem. Nici măcar nu e un sistem hibrid, e o prostie.
O parte din mandate sunt distribuite pe listele județene, o parte merg pe lista națională. O astfel de schimbare de sistem fără o discuție pealabilă nu se poate accepta. Rămâne să vedem dacă în Parlament se poate modifica propunerea. Nu cred că se poate ajunge rapid la o modificare corectă și consistentă. Mă voi adresa și eu Avocatului Poporului și voi cere să sesizeze CCR dacă va apărea această ordonanță în Monitorul Oficial. Oricum nu avem de ce să ne grăbim, trebuie să mai stăm încă 30 de zile”, a declarat, marți, Kelemen Hunor.
Mai exact, ceea ce critică liderul UDMR este prevederea posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu introdusă prin ordonanța de urgență adoptată în urmă cu o săptămână de către Guvern.
„Ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, declara Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.