Kelemen Hunor: Nu putem guverna, dacă riscăm peste doi ani să nu intrăm în Parlament

Kelemen Hunor: Nu putem guverna, dacă riscăm peste doi ani să nu intrăm în Parlament

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că pentru Uniune „guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc”.

El a atras atenţia că formaţiunea nu poate guverna dacă riscă să nu intre în Parlament peste doi ani.

„Pentru UDMR, guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc. Putem vorbi de modelul finlandez, suedez, unde, indiferent de ideologie, partidul respectiv face parte din guvernare. Noi am încercat să facem acest lucru, ţinând seama că majoritatea votanţilor noştri au susţinut intrarea la guvernare. Şi azi consider că a fost o decizie corectă acea propunere. Consiliul Permanent a decis, după nouă luni, să propună ieşirea de la guvernare. E nevoie de o explicaţie”, a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

„Ascultând vocea votanţilor noştri, am considerat că decizia cea mai bună e ieşirea de la guvernare. Am considerat că e bine să luăm decizia, luând în considerare şi sondajele de opinie. În turul II au participat mai mulţi maghiari decât în primul, chiar dacă niciun candidat nu a avut un mesaj pentru etnicii maghiari. (…) Maghiarii în turul II au avut un vot de protest. Trebuie văzut că s-a mişcat un strat de votanţi pe care nici noi, nici un alt candidat maghiar n-a reuşit să-i mobilizeze. Ei nu cred în noi. Doare, dar trebuie să vedem asta. S-a redus drastic numărul celor care cred în această guvernare şi care cred că trebuie să continuăm. Nu poţi guverna dacă nu eşti susţinut. Nu putem guverna, dacă riscăm peste doi ani intrarea în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

„Deci noi nu dorim să ieşim de la guvernare ca să ne alăturăm opoziţiei şi să formăm majoritate parlamentară. Sunt întrebat la ce ne putem aştepta în următoarea perioadă. Unii spun că trebuie modificată Constituţia, noi spunem că e nevoie de o Constituţie nouă, ceea ce poate fi doar după alegerile parlamentare. Unii vor un nou cod electoral, şi-au dat seama că am avut dreptate. Unii vor alegeri anticipate, deşi nu au interes de guvernare. Cred că în domeniul economic trebuie să adoptăm strategii economice, care nu pot fi prescrise de alegeri şi care vor aduce rezultate – în educaţie, sănătate, infrastructură, dezvoltarea infrastructurii, rezolvarea relaţiilor româno-maghiare pe termen lung. Întâmplările din ultimele zile atestă că ar fi nevoie de un acord între majoritate şi minoritate naţională, care să garanteze că nicio schimbare, nicio întâmplare politică nu ne va aduce atingere drepturilor”, a adăugat acesta.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`