Kelemen Hunor: Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat

Publicat: 18 09. 2024, 08:35
Actualizat: 18 09. 2024, 08:35
Kelemen Hunor, președintele UDMR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susține într-un interviu că președintele Klaus Iohannis poate deveni senator, cu derogare în Parlament, așa cum s-a întâmplat și cu Ion Iliescu în 2004, la final de mandat.

De asemenea, Kelemen Hunor crede că PNL promovează acest scenariu “să testeze piaţa”, conform Agerpres.

„E posibil. Şi Iliescu a fost senator, deci poate, cu derogare, să meargă pe urmele lui Iliescu, nu e o problemă aici. Dacă aşa decide el şi aşa vrea PNL… În cazul lui Băsescu era altceva, că în 2014 şi-a terminat mandatul şi în 2016 a candidat. (…) Dar pentru Iliescu a fost o derogare. Pentru asta trebuie să schimbi legea, dar au fost discuţii în Parlament deja că urmează să vină un proiect de lege prin care se schimbă legea, în sensul că nu trebuie să fii neapărat membru de partid ca să fii pe lista unui partid”.

Kelemen Hunor a mai precizat că este sceptic că această strategie va fi una benefică pentru liberali:

“Aşa au făcut şi pentru Iliescu. Deci în urmele lui Iliescu poate să meargă şi Iohannis, nu e o problemă din punct de vedere juridic. Politic, calculul făcut de PNL, e treaba lor. În acest moment, dacă nu au destule bagaje, mai pot să primească încă un bagaj, să meargă cu acest bagaj în campania electorală.

E treaba lor, până la urmă e strategia lor. Dacă se uită la sondajele reale, nu acelea care sunt folosite ca mijloace sau instrumente de luptă, dacă se uită la sondajele reale, atunci trebuie să se gândească dacă vor sau nu vor, aici e decizia lor, până la urmă, dar se poate”, a explicat liderul UDMR.