Guvernul României se pregătește pentru a primi zeci de mii de refugiați în eventualitatea în care conflictul ruso-ucrainean o va impune, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„În primul rând, este inacceptabil ceea ce face Moscova și este lipsită de responsabilitate. Noi trebuie să înțelegem ce se întâmplă și de ce se întâmplă. Trebuie să vedem exact comportamentul, atitudinea Rusiei nu de azi, nu de ieri, ci de 500 de ani și. De la Ivan al III-lea, politica externă a Rusiei este politica expansiunii teritoriale și nu s-a schimbat nimic. Au fost perioade mai blânde, au fost perioade mai liniștite, (…) dar dacă vă uitați în istorie, de la Ivan al III-lea, asta este politica externă a Rusiei, politica expansiunii. Este inacceptabil după Al Doilea Război Mondial să nu ții cont de tratatele internaționale, de Carta ONU, de Tratatul de la Helsinki, deci nu se poate accepta așa ceva. Sigur, Rusia face un joc cel puțin dublu, dacă nu triplu, vrea să devină iarăși un jucător global, a reușit (…), dar în același timp a făcut și un lucru interesant și important, a solidarizat Occidentul și este foarte bine acest lucru”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.
România trebuie să se pregătească să primească refugiați dacă va fi nevoie, spune el.
„Trebuie să ne pregătim să primim refugiați. Dacă este război în vecinătatea noastră, și umanitatea, și regulile internaționale spun că trebuie să primești refugiați de război. Dacă va fi un atac terestru și mai ales dacă va fi un atac din două direcții – nu știm dacă se va întâmpla sau nu se va întâmpla, eu în continuare sper că nu se va întâmpla un atac terestru masiv și din Belarus, și dinspre Rusia – atunci la noi lucrurile se vor complica. Guvernul se pregătește pentru a primi zeci de mii de refugiați dacă va fi nevoie. Nu încape discuție, nu sunt refugiați din Afganistan, nu sunt refugiați din Irak”, a explicat președintele UDMR, care a vorbit pe B1 TV și despre reducerea accizei la combustibil.
El a amintit că România a primit refugiați – într-un număr mai mic – și din Siria, însă „era o altă poveste”.
„În acest moment, vorbim despre un război într-o țară vecină cu România, cu cea mai lungă graniță cu Ucraina. Nu se compară (cu cazul Siria, n.r.), este o altă situație. Nu putem să scoatem din context, lucrurile trebuie discutate în context, în contextul politic, în contextul economic, în contextul social. Dacă se creează un efect de pâlnie, în primul rând vor veni românii din Ucraina spre noi. Toate țările, Polonia, Ungaria, vor fi sub presiune”, a mai spus Kelemen Hunor.
Întrebat unde vor fi cazați refugiații, vicepremierul a continuat: „Sunt mai multe posibilități. Există și posibilitate de a face tabere cu construcții modulare ușoare, există și pensiuni, și aici e vorba mai ales de zona de lângă graniță fiindcă acolo este impactul, acolo vin oamenii, acolo trebuie să îl primești pe cel care vine și fuge de război și vrea să își salveze viața, viața familiei”.