Vicepremierul Kelemen Hunor a avut miercuri o întrevedere cu Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz, iar unul dintre subiectele abordate a fost Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Poziția UDMR, spune președintele formațiunii, este foarte clară și vizează transferul competențelor SIIJ la Parchetul General.
„Secția Specială de Investigații în Justiție (SIIJ) a fost, printre altele, subiectul dialogului pe care l-am avut cu domnul David Muniz, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. Am subliniat în cadrul ședinței, că toți membrii coaliției sunt de acord cu desființarea Secției Speciale, singura întrebare este unde să fie transferate competențele acestui departament special. Poziția UDMR este foarte clară: competențele SIIJ ar trebui transferate Parchetului General”, a scris vicepremierul Kelemen Hunor, miercuri, pe Facebook.
Președintele UDMR susține că „acesta ar fi o modalitate corectă, și asemenea, ar fi extrem de importantă pentru cetățeni, deoarece numai astfel se poate garanta că judecătorul și procurorul rămân independenți în proceduri și în decizie”.
„În cadrul aceleiași întâlniri a fost abordată și problema traficului de persoane, care afectează România. Pentru eradicarea fenomenului este necesară o cooperare mai strânsă între instituțiile statului, mai multe state europene, biserică, și organizații nonguvernamentale”, a adăugat el.
Transferul competențelor SIIJ a provocat o dispută între UDMR și USR-PLUS, care dorește mutarea dosarelor la DNA, nu la Parchetul General. Liderii coaliției au avut marți o nouă rundă de discuții, însă la finalul întâlnirii Kelemen Hunor spunea că încă nu a fost depășit blocajul.
„La subiectul SIIJ continuăm discuţiile. Astăzi nu am depăşit blocajul, au fost două-trei propuneri de compromis, trebuie puse pe hârtie, trebuie analizate, vom reveni în săptămânile care urmează. Sunt legate aceste soluţii de compromis, pe de o parte, de o propunere mai veche pe care eu am mai anunţat-o. Dacă trece amendamentul nostru, atunci o perioadă rezonabilă păstrăm acest sistem, deci anchetarea magistraţilor la procuratura generală – singura instituţie constituţională dacă vorbim despre sistemul de procuratură şi, după un timp rezonabil, dacă nu funcţionează se poate nuanţa prin legile de funcţionare a justiţiei şi celelalte legi care vor fi în dezbatere în perioada următoare. Asta a fost prima soluţie propusă”, spunea marți președintele UDMR, citat dei Agerpres.