Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul

Publicat: 27 07. 2021, 19:40
Foto: Guvernul României / Facebook

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a precizat că la discuțiile de marți din coaliție nu a fost depășit blocajul referitor la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și că discuțiile continuă.

Kelemen Hunor: „La subiectul SIIJ continuăm discuțiile”

„La subiectul SIIJ continuăm discuţiile. Astăzi nu am depăşit blocajul, au fost două-trei propuneri de compromis, trebuie puse pe hârtie, trebuie analizate, vom reveni în săptămânile care urmează. Sunt legate aceste soluţii de compromis, pe de o parte, de o propunere mai veche pe care eu am mai anunţat-o. Dacă trece amendamentul nostru, atunci o perioadă rezonabilă păstrăm acest sistem, deci anchetarea magistraţilor la procuratura generală – singura instituţie constituţională dacă vorbim despre sistemul de procuratură şi, după un timp rezonabil, dacă nu funcţionează se poate nuanţa prin legile de funcţionare a justiţiei şi celelalte legi care vor fi în dezbatere în perioada următoare. Asta a fost prima soluţie propusă”, a spus Kelemen Hunor, marți, după ședința coaliției, potrivit Agerpres.

Președintele UDMR a vorbit și despre celelalte două propuneri.

„A doua soluţie propusă de noi este legată de o eventuală scoatere din competenţa DNA a anchetării doar a magistraţilor, abuzul în serviciu, deci să nu deschidă DNA împotriva magistraţilor dosar pe abuz în serviciu. Şi a treia soluţie este să rămână la Parchetul General anchetarea magistraţilor. În cazul în care se constată că acolo există probe care sunt în competenţa DIICOT sau DNA, se transmite dosarul către aceste parchete, dar plângerea se depune, anchetarea se face de către procuratura generală”, a adăugat Kelemen Hunor.

Ce a declarat președintele PNL despre desființarea Secției speciale

După ședința coaliției, Ludovic Orban s-a arătat convins că actuala coaliție va ajunge la un consens pentru deblocarea discuțiilor.

„Eu le-am spus că noi susținem fie proiectul de lege în forma Guvernului, fie proiectul de lege în forma adoptată de Cameră, fie proiectul de lege care cuprinde amendamentele care acum sunt susținute de domnul ministru, dar care au fost inițiate de colegii mei, și anume garanțiile, de exemplu, (…) un dosar al unui judecător care face parte dintr-o curte de apel să nu fie judecat de un procuror care este dintr-un parchet de pe lângă curtea respectivă, ci de un procuror dintr-o altă jurisdicție. Sunt mai multe variante, nu suntem de acord, asta am și spus, că nu putem susține amendamentul UDMR. S-au mai identificat niște posibile soluții de discuție, se lucrează în continuare, noi ne menținem angajamentul clar de desființare a Secției speciale. Sunt convins că până la urmă vom ajunge la o formulă care să fie sprijinită de întreaga coaliție. Continuăm discuțiile”, a precizat președintele PNL.