Kelemen Hunor, despre bugetul pe acest an: Atât se poate în 2021. Cam ăștia sunt banii pe care îi putem distribui, așa încât salarile, pensiile și investițiile să nu aibă de suferit (VIDEO)

Publicat: 10 02. 2021, 09:51
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, n-a părut prea entuziasmat de bugetul pe acest an, dar a ținut să sublinieze că „ăștia sunt banii” și că trebuie să ne încadrăm într-o țintă de deficit de 7 – 7,1%. Scăderea de la un deficit de 10% e un efort, a mai susținut el. Kelemen a mai spus că dacă se putea mai mult, s-ar fi făcut, dar acum aceasta este situația, iar banii sunt distribuiți de așa manieră încât salariile, pensiile și investițiile să nu fie afectate.

Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR), despre bugetul pe acest an

„Ținta e să avem 7 – 7,1% deficit bugetar. E o țintă ambițioasă, curajoasă, și putem acum să ne încadrăm. Dar asta înseamnă că vor fi mai puține cheltuieli decât anul trecut. Despre investițiile mari, cele din infrastructură, în economie, atragerea investitorilor, ele sunt asigurate în 2021 și din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) sunt convins că multe, multe domenii vor avea finanțarea necesară, că e nevoie de creștere economică.

Atât se poate în 2021, că să scazi de la un deficit de 10% la 7% e un efort. Cam ăștia sunt banii pe care îi putem distribui în 2021, așa încât salarile, pensiile și investițiile să nu aibă de suferit. Dacă se putea mai mult, sunt convins că s-ar fi făcut, dar acum ăsta e bugetul”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, despre bugetul pe acest an: Atât se poate în 2021. Cam ăștia sunt banii pe care îi putem distribui, așa încât salarile, pensiile și investițiile să nu aibă de suferit

Buget dificil pe 2021. Guvernanții încearcă să mai elimine din cheltuieli

Luni, prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că mult așteptata lege a bugetului pe acestana fost finalizată. Și el a precizat căRomânia trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de circa 7%.

Șeful Guvernului a subliniat de mai multe ori că va fi extrem de atent pe ce se duc banii. Și tocmai de aceea, bugetarii ar putea rămâne fără unele sporuri, iar altele ar putea fi plafonate.Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, a declarat că există deja o decizie luată privind sporul de 30% dat prefecturilor, careva fi eliminat.

Despre alte tipuri de sporuri, Cîțu a precizat: „E vorba de o plafonareîn acest moment, dar urmează o lege a salarizării, careva lega sporurile de performanțăîn sectorul public”.

Liberalii au mai anunțat căpensiile nu vor creșteîn acest an.

De asemenea, voucherele de vacanţă nu vor mai fi emise pentru anul 2021, iarcălătoriile gratuite cu trenul pentru studenți ar putea fi eliminate.