Jurnalista de investigație Emilia Șercan a explicat vineri, pentru B1 TV, cum a lucrat Parchetul General cu multă sârguință, ca să se asigure că nicio instituție abilitată a statului nu poate verifica acuzațiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL.
Explicațiile vin după ce Parchetul General a dat publicităţii Ordonanţa din 15 martie, prin care a fost dispusă clasarea dosarului deschis în urma unei plângeri în care se reclama că premierul Ciucă a plagiat în teza de doctorat.
Parchetul General spune că premierul nu poate fi acuzat de uz de fals în deoarece diploma nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale. Cât despre acuzația de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, aceasta s-a prescris încă din anul 2008.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.
„Parchetul General a decis clasarea acestui dosar în primul rând pentru încălcarea articolului care vizează încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. Asta e o faptă diferită de plagiat din perspectivă academică. Practic, premierul nu poate fi acuzat de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru că fapta s-a prescris încă din 2008.
Cât despre plagiat, el în permanență va rămâne cu teza de doctorat plagiată, indiferent de decizia Parchetului pentru că, așa cum am spus, e cu totul și cu totul altă încadrare penală”, a susținut Șercan.
Aceasta a punctat că în cazul încălcării dreptului de proprietate intelectuală, Ciucă nu că nu e vinovat, ci pur și simplu fapta s-a prescris și nu răspunde penal.
„Academic va putea răspunde când instituțiile vor funcționa normal și nu vor mai încerca să-l mai protejeze pe premierul Ciucă pentru că, de fapt, asta a făcut și Parchetul General. Eu am scris, imediat după ce am aflat că există acest dosar înregistrat la Parchet, că această faptă e prescrisă din 2008.
Ce a făcut Parchetul a fost, de fapt, să-i ofere protecție politică – dacă ne putem imagina așa ceva, justiția să ofere protecție politică premierului acestei țări – prin faptul că nu a constatat evidenta prescripție a faptelor încă din 2008.
Mai mult, un procuror s-a deplasat imediat la Universitatea Națională de Apărare și a ridicat toate documentele originale legate de teza lui Ciucă, așa încât Universitatea și CNATDCU n-au mai putut să-i analzieze din perspectiva plagiatului academic teza de doctorat.
Premierul nu are o decizie științifică, academică, pentru că Parchetul General a fost foarte grijuliu să ridice documentele originale.
Tot Parchetul a ridicat copiile de la CNATDCU, practic a curățat toate documentele existente ca să se asigure că nu va exista vreo posibilitate ca această instituție să emită o decizie de plagiat”, a mai spus Emilia Șercan.
Jurnalista a mai susținut că nu vom vedea o decizie academică în privința tezei lui Ciucă atât timp cât acesta e văzut drept potențial candidat la alegerile prezidențiale. Exact cum s-a întâmplat în cazul lui Victor Ponta.