Primăria Voluntari condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a fost sesizată în mod repetat, încă din 2021, despre posibilele abuzuri din azilele groazei, dezvăluie Centrul de Investigații Media și Buletin de București.
Jurnalistul Ovidiu Vanghele a explicat în emisiunea „Bună, România”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir că la o săptămână de la momentul în care au apărut primii bătrâni în unul din azilele groazei din Voluntari, vecinii au început să facă în mod disperat petiții și solicitări la instituții, inclusiv la Ministerul Muncii și Primăria condusă de Florentin Pnadele. În urma controalelor care au avut loc, autoritățile constatau că azilul este în regulă, însă localnicii din apropierea centrelor continuau să vadă abuzurile și neregulile:
„Absolut toți știau, după cum am scris și noi textul ăsta. L-am spart pe instituții, pentru că sunt multe. Dacă puneam pentru fiecare pozele cu documentele respective, probabil că nu s e puteau deschide linkurile. O să continuăm cu toate celelalte pentru că am văzut mai întâi premierul Ciolacu foarte învârtoșat, că cere demisii, că face, că drege, după care l-am văzut cumințit foc, fără niciun nume și nicio referire la demisii, două zile mai târziu.
Vă puteți uita, prima investigație din seria noastră, din 24 ianuarie. În ea veți găsi inclusiv niște controale pe care instituțiile astea din subordinea “bunelului Budăi” le-au făcut la acest centru. Controalele astea…nu au venit oamenii ăia parașutați în curte la centrul respectiv. Controalele astea au fost cerute insistent de niște oameni, întâmplător același grup de vecini în zona în care este situat acest cămin. Oamenii au făcut lucrurile astea, și în urma sesizărilor au fost făcute aceste controale. Imaginați-vă ce înțelegeau oamenii ăia când ei cereau controale, instituțiile veneau, se umplea de mașini acolo și la sfârșit spuneau că e totul foarte bine și ei vedeau pe geam că nu e în regulă, și înainte de control, și după control că lucrurile nu sunt în regulă”.
Ovidiu Vanghele a spus că prima adresă către Primăria Voluntari este trimisă la o săptămână de la momentul în care au apărut primii oameni.
„Oamenii care tot sesizau acolo adunau informații pe măsură ce trimiteaua aceste sesizări. În toată perioada octombrie-ianuarie oamenii au înțeles timp de trei luni ce se întâmplă acolo și despre ce e vorba acolo. La început, ei nu înțelegeau nimic, primul lucru au văzut niște oameni și au întrebat și după au văzut că e o problemă cu canalizarea pentru că aia e o casă de oameni care putea să funcționeze cu o fosă septică în situația de locuire pentru o familie normală, dar când au venit 30 de persoane, improvizația aceea de la canalizare, imobilul nefiind racordat la canalizarea orașului, acolo începuse să fie o problemă cu mirosul, oamenii nu mai puteau să stea în casa lor. Simultan au înțeles și că există o problemă cu modul în care oamenii sunt îngrijiți, cu drepturile omului în cazul acestor persoane”.
Pe 14 octombrie oamenii au trimis prima sesizare ANPDCA în subordinea Ministerului Muncii, mai explică Ovidiu Vanghele:
„Timpul trece, lucrurile nu s eschimbă în niciun fel, ba chiar se împământănesc în rău și inclusiv zona aceasta de rele tratamente este detaliată către toate instituțiile acestea.
Toate adresele trimise către Primărie, de la un punct încolo conțin și zona aceasta de rele tratamente, elaborată pe măsură ce timpul trecea”.
Vecinii au continuat să trimită petiții și să reclame tot mai detaliat ororile comise în azilele din Voluntari. Într-un memoriu detaliat, cetățenii spun chiar că bătrânii din unul din centrele groazei încercau să sape și să fugă de acolo:
„Momentul cel mai important al poveștii este pe 17 ianuarie 2022 când acești oamnei, deja cu un avocat încep să facă lucrurile mai profi și încep să trimită, își dau seama că nu pot face de capul lor, se apucă să vorvească cu un avocat pentru a depune niște plângeri către toate instituțiile. Acest document conține explicit informații despre răcnete, țipete, despre altercații.
Documentul vorbește despre oameni care doreau să scape de acolo, își săpau un fel de tuneluri să iasă din demisol. Încercau să evadeze din azil. Dovada supremă că au ajuns la însuși primarul Pandele, oamenii aceștia au cerut prin adresa din 17 ianuarie informații și au pus un soi de context acolo. Vecinii vorbesc inclusiv despre o stare de pericol pe care o induce prezența acesor oameni”.