Jurnalistul Horia Ghibuțiu: CRASA INCULTURĂ, "iexplicaţia" pentru care actualii miniştri vorbesc ca Nicolae Ceauşescu (VIDEO)

Publicat: 24 02. 2018, 23:31

Miniştrii din actuala guvernare s-au remarcat nu prin politicile pe care le-au implementat şi prin modul prin care au reformat instituţiile pe care au fost puşi să le conducă, ci, cel mai adesea, prin modul de exprimare, aspru criticat de media.
Jurnalistul Horia Ghibuțiu face o trecere în revistă a repetatelor greşeli gramaticale şi de exprimare ale miniştrilor din guvernele PSD-ALDE şi propune o explicaţie pentru acestea: crasa incultură, despre care susţine că „urmează neabătut ‘prevederile’ de exprimare ale lui Nicolae Ceaușescu”.

„‘Iexistă’ o ‘iexplicație’, așa cum pronunță Tudorel Toader, pentru limbajul folosit de ministrul justiției, dar și de ceilalți membri ai cabinetului de nostimă actualitate: crasa incultură.
Ca să-și ascundă gravele lipsuri, nepermise nici la nivel de gimnaziu, unii miniștri s-au refugiat în spatele unor pretinse regionalisme (Valentin Popa de la Educație zice ‘pamblică’ fiindcă așa s-ar pronunța în Moldova, Liviu Pop, altă lumină trecută pe la Educație, și-a apărat ‘genunchele’ pe motiv că e din Maramureș).
Modul în care folosesc limba actualii miniștri n-are însă legătură cu zona din care provin, așa cum aceasta nu poate fi o scuză: să vorbești, ca demnitar, limba literară e o condiție elementară în spațiul public – doar de dragul retoricii, observ că electoratul de stânga se bate cu pumnul în piept pe orice subiect care are de-a face cu România, mai puțin cel legat de limba maternă și de maniera în care e stâlcită aceasta.
Valentin Popa nu poate pronunța ‘metodologie’ din cu totul alt motiv decât zona de proveniență, așa cum Carmen Dan zice ‘am decât informațiile’ ori ‘numele și pronumele’, iar Viorica Dăncilă spune ‘președenție’ și ‘dezabilități’ (…) nu pentru că ar fi teleormănence, deși ambele demonstrează justețea butadei ‘poți scoate pe cineva din Videle, dar nu poți scoate Videle din cineva'”, a scris miercuri Horia Ghibuțiu, pe blogul său.

Când Tudorel Toader zice „regule” demonstrează că e doar incult, precum Elena Băsescu, atunci când a spus „succesuri”, susţine jurnalistul, adăugând: „Când însă pronunță ‘prevederi’, ignorând faptul că substantivele provenite din infinitive lungi ale verbelor în -ea trebuie accentuate pe sufix, preveDEre, o face precum Ceaușescu. Tudorel nu zice astfel pentru că e moldovean, ci pentru că așa a auzit la Nicolae Ceaușescu și nu și-a pus niciodată problema cum e corect. Așijderea, Toader nu pronunță ‘ievaluare’ și ‘iexistență’ pentru că e moldovean, cum nici Ceaușescu nu zicea la fel pentru că era oltean. Ci pentru că e vorba despre persoane cu instruire precară”.

Potrivit jurnalistului, Nicolae Ceaușescu măcar avea o scuză pentru exprimarea sa greoaie: „Pe lângă faptul că era cult ca o cizmă la care trudise în tinerețe, era și gângav. Nu l-a trimis nimeni la logoped pentru că n-ar fi îndrăznit nimeni și, oricum, când s-a prins lumea, era deja celebru, nu mai conta.(..) Ceaușescu rostește ‘pretini’, ‘închiem’, ‘gineral’, ‘patrei’ (în loc de patriei), ‘ioropă’ (în loc de Europă), ‘ievidențiat’, ‘realizărili’, ‘tutulor’ și, desigur, ‘preVEderi'”.

Horia Ghibuţiu notează că Dragnea ar trebui, doar de dragul distracției, să-l cheme pe Tudorel Toader de Revelion și să-l pună să citească discursul lui Ceaușescu. „Ar suna la fel, credeți-mă, într-un arc peste timp care merge acompaniat cu muzică populară (ce difuzează goarna guvernamentală RTV la alegeri) și poezii patriotice (le vedeți pe Antena 3, dar, până la noi ordine, se cheamă talk-show).(…) Actualii miniștri vorbesc ca Nicolae Ceaușescu deoarece au ajuns în fruntea țării tot printr-o conjunctură în care respectul față de limba română și, in extenso, față de ceilalți, n-a contat”, mai scrie jurnalistul.

„Spre deosebire de Tudorel Toader, Ceaușescu era mai democrat, accepta întrebările presei. Dar răspunsurile sale demonstrează crasă incompetență în materie de politică externă și, dacă-mi permiteți, în orice. Era lemn, de aceea se și exprima în limbaj de lemn. Nu era în stare să gândească cu propriul lui cap, darămite să se exprime corect. Convingerea mea e că nici actualii miniștri, care vorbesc ca Nicolae Ceaușescu, nu sunt în stare”, conchide Horia Ghibuţiu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

(Sursa video: Claudia Apostol / Facebook)