Jurnaliștii germani: Comisia Europeană ar putea respinge PNRR-ul României fără informații suplimentare / Florin Cîțu: Îi contrazic. E un document foarte bun și va fi aprobat (VIDEO)
Premierul Florin Cîțu a lăudat, joi, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca fiind unul „foarte bun” și și-a exprimat convingerea că acesta va fi aprobat de Comisia Europeană și 29,2 miliarde de euro vor ajunge în țară – „o doză de adrenalină pentru această economie”.
Asta deși publicația germană WELT susține că situația privind PNRR-ul României este deosebit de dificilă: „Comisia nu vrea nici măcar să decidă asupra planului românesc până la sfârșitul lunii septembrie, situația fiind cu mult mai delicată decat in celelalte tari. Planul prezentat de București a ridicat foarte multe întrebări autorităților de la Bruxelles”.
„La Bruxelles, se spune că planul predat avea deficițe semnificative, inclusiv lipsa informațiilor privind costurile și cheltuielile. Pe cât de mari erau lacunele, pe atât de mare era nevoia Comisiei de a primi informații concrete, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, este probabil ca acest pas să fi fost precedat de un avertisment de la Bruxelles, potrivit căruia Comisia ar putea respinge planul fără informații suplimentare”, se mai arată în articolul WELT, citat de ziare.com.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Florin Cîțu laudă PNRR-ul
În schimb, premierul Cîțu s-a arătat foarte mulțumit de Plan: „E un document foarte bun. România își va aloca 29,2 miliarde de euro în perioada următoare. E ca o doză de adrenalină pentru această economie în următorii ani. PNRR va fi aprobat”.
Despre acuzațiile formulate în articol, șeful Guvernului a spus: „Îi contrazic. PNRR-ul României 95% deja a fost negociat cu Comisia Europeană. Sunt anumite detalii în perioada următoare. le vom discuta și sunt sigur că vom avea PNRR-ul aprobat în perioada următoare”
Întrebat dacă reprezentanții Comisiei le-au cerut să refacă anumite proiecte, Florin Cîțu a răspuns: „Nu, sunt negocieri așa cum s-a întâmplat cu toate rapoartele. Dacă vă uitați, Poloniei i s-a prelungit perioada de negocieri, așa că nu e un lucru neobișnuit să ai discuții cu Comisia pe anumite proiecte”.