Jumătate din şefii de CJ şi o treime din primarii de municipii, probleme cu DNA sau ANI

Jumătate din şefii de CJ şi o treime din primarii de municipii, probleme cu DNA sau ANI
Foto: observatorulph.ro

Jumătate dintre baronii locali au probleme cu legea. Unii sunt fie condamnaţi sau anchetaţi de procurorii DNA, fie declaraţi incompatibili sau în conflict de interese de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.

De asemenea, mulţi dintre şefii de Consilii Judeţene, dar şi primari, şi-au pierdut funcţiile.

Astfel, 24 din cei 41 de şefi de Consilii Judeţene au probleme în instanţă. Cei mai mulţi, 14, provin din PSD, 9 sunt liberali, iar unul din UDMR. 12 dintre ei, fie şi-au pierdut funcţia, fie au fost, la un moment dat, suspendaţi de prefect, potrivit Mediafax.

Dintre Social-Democraţi, şi-au pierdut funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene Adrian Duicu , în urma unei decizii a instanţei supreme privind incompatibilitatea sa, Gheorghe Bunea Stancu, Consiliul Judeţean Brăila, condamnat la trei de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, precum şi Constantin Nicolescu, Consiliul Judeţean Argeş, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru corupţie. El şi-a pierdut funcţia din cauza unei decizii definitive a instanţei privind conflictul de interese.

Alţi trei şefi de consilii judeţene sunt în acest moment suspendaţi din funcţie: Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, Cristinel Bîgiu de la Buzău, şi Mircea Cosma, Consiliul Judeţean Prahova.

Printre preşedinţii de Consiliu Judeţean din partea PSD care au probleme cu legea, dar sunt în funcţie, se numără şeful CJ Timiş, Titu Bojin, şeful Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, dar şi şeful CJ Sibiu Ioan Cindrea.

Din rândul liberalilor, nouă lideri locali au probleme cu DNA sau cu ANI.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Florin Ţurcanu, preşedintele CJ Hunedoara Mircea Moloţ, precum şi Horea Uioreanu, Consiliul Judeţean Cluj. Aceştia şi-au pierdut poziţiile pe care le deţineau.

Printre baronii locali liberali care au fost suspendaţi din funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene, prin ordin de prefect, se numără Nicolae Ioţcu, Consiliul Judeţean Arad, Aristotel Căncescu, Consiliul Judeţean Braşov, şi Cristian Adomniţei, Consiliul Judeţean Iaşi.

Alţi trei şefi de consilii judeţene din partea PNL îşi ocupă în continuare funcţiile. Este vorba despre Sorin Frunzăverde, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi şantaj, Adrian Mihai Ştef de la Satu Mare, declarat incompatibil de către ANI, însă fără o sentinţă a judecătorilor, şi Răducu Filipescu de la Călăraşi, care la rândul său a fost acuzat de ANI de conflict de interese, însă nu a primit o sentinţă definitivă.

Totodată, 40 de edili de municipii şi sectoare ale Capitalei au probleme cu legea.

Cei mai mulţi, 20, sunt din partea PNL, în timp ce alţi 14 vin din rândul social-democraţilor. Doi sunt din partea UNPR, trei de la UDMR, iar unul este independent. Majoritatea acestora sunt în continuare în funcţie.

De la PNL, doar doi primari au demisionat: Gheorghe Ştefan Pinalti de la Piatra Neamţ şi Emilian Frâncu de la Râmnicu Vâlcea. Alţi patru au fost suspendaţi: Andrei Chiliman, Sectoul 1, Adrian Domcoş, Beiuş, Cornel Resmeriţă, Lupeni şi Aurel Olărean, Rădăuţi. Toţi cei patru sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

PSD a pierdut cei mai mulţi edili. Radu Mazăre de la Constanţa, Iulian Bădescu de la Ploieşti, Dorin Dăneşan, Sighişoara sunt câţiva dintre cei care au rămas fără funcţii.

Alţi doi primari social-democraţi – Gheorghe Nichita de la Iaşi, acuzat de abuz în serviciu, şi Tudor Pendiuc de la Piteşti, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu – au fost suspendanţi.

Pe lista primarilor cu probleme este şi Marian Vanghelie de la Sectorul 5, fost lider PSD, cercetat pentru corupţie. Vanghelie a fost suspendat din funcţie

– PSD: Foşti şefi de Consilii Judeţene: Gheorghe Bunea Stancu , Brăila, Adrian Duicu, Mehedinţi , Constantin Nicolescu, Argeş.

– PSD: Şefi de Consilii Judeţene suspendaţi din funcţie: Nicuşor Constantinescu de la Constanţa , Cristinel Bîgiu , Buzău, Mircea Cosma, Prahova.

– PNL: Foşti şefi de Consilii Judeţene: Florin Ţurcanu , Mehedinţi, Horea Uioreanu , Cluj, Mircea Moloţ, Hunedoara.

– PSD: Foşti primari: Radu Mazăre de la Constanţa, Iulian Bădescu de la Ploieşti, Dorin Dăneşan, Sighişoara.

– PSD: Primari suspendaţi: Gheorghe Nichita de la Iaşi , Tudor Pendiuc, Piteşti. Marian Vanghelie , fost lider PSD.

– PNL: Foşti primari: Gheorghe Ştefan Pinalti , Piatra Neamţ, Emilian Frâncu de la Râmnicu Vâlcea.

– PNL: Primari suspendaţi: Andrei Chiliman , Sectoul 1, Adrian Domcoş, Beiuş, Cornel Resmeriţă, Lupeni şi Aurel Olărean, Rădăuţi.

– UDMR: Foşti primari: Laurenţiu Neghina, Olăneşti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)