Judecătorul Constantin Florescu, care a condamnat jurnaliști la închisoare cu executare, va candida la Primăria Buzău. El și-a amintit cu greu numele partidului pe care îl va reprezenta în cursă
Constantin Florescu a părăsit PSD și s-a dus la PMP pentru a candida la Primăria Buzău. Judecător de profesie, el a condamnat jurnaliști incomozi la închisoare cu executare și ar fi închis ochii la o fraudă electorală petrecută în anul 1996, potrivit Newsweek.
Candidatul la postul de edil a fost protagonistul unui moment hilar chiar în timpul conferinței de presă în care era lansată candidatura sa. El și-a amintit cu greu numele partidului în care a intrat pentru a candida la Primăria Buzău.
„Astăzi, declar oficial în fața reprezentanților presei și în fața tuturor cetățenilor buzoieni că accept candidatura pentru funcția de primar la Primăria Buzău din partea partidului… partidului… („Mișcarea Populară”, îi suflă deputatul Adrian Mocanu – n.r.)… partidului România… partidului PMP… eu eram obișnuit cu… PMP, da, Mișcarea Populară”, a spus Constantin Florescu.
Constantin Florescu este menționat în lucrarea „De la post-comunism la pre-tranziție”, care a fost realizată de Grupul pentru Dialog Social sub îndrumarea lui Victor Bârsan și care îl surprinde pe candidatul la Primăria Buzău în anii tulburi de după căderea comunismului, când jurnaliștii erau incomozi pentru sistemul care preluase controlul asupra României.
Potrivit lucrării, în anul 1996, presa a dezvăluit abuzuri grave ale magistraților din Buzău. Prima dintre ele se referă la procesul de numărare a voturilor la Biroul Electoral Central, iar cealaltă la momentul tragerii la sorți a componenței Biroului Electoral Central Buzău.
Mai precis, jurnaliștii au dezvăluit că judecătorul Constantin Florescu a trecut cu vederea o fraudă electorală. În 3 iunie 1996, doi candidați de la Partidul Alternativa României, care se aflau în sediul Biroului Electoral Municipal, i-au prins pe doi membri ai Comisiei Electorale de la Secția nr. 17 când ștampilau ilegal buletinele de vot.
Deși cei doi candidați au sesizat atât reporterii din zonă, cât și pe judecătorul Constantin Florescu, acesta din urmă nu numai că nu a remediat situația, dar a și repezit un fotoreporter de la ziarul „Opinia” care imortaliza flagrantul.
Ulterior, cotidianul „Opinia”, sub semnătura lui Sabin Orcan, publica un material în care se vorbea despre arestarea unor oameni de afaceri protejați de sistem, care, printre altele, suna în felul următor:„De ce a întârziat timp de doi ani dosarul celei mai mari evaziuni fiscale din Buzău?/ Firma D I Company, acuzată de înșelăciune de peste un miliard de lei, și-a cumpărat sediu în casa mamei fostului procuror șef de municipiu/ Destituit recent din funcție, procurorul Cornel Georgescu a fost propus acum de PNȚCD pentru postul de subprefect!”.
Ancheta de presă a stârnit furia procurorului Cornel Georgescu, astfel că acesta l-a dat în judecată pe Sabin Orcan.
Dintr-un text semnat de Călin Bostan în volumul menționat anterior reiese că,„în data de 11 martie 1997, o instanță a Judecătoriei Buzău, condusă de vicepreședintele Constantin Florescu, a condamnat la câte un an de închisoare cu executare, pentru calomnie, trei ziariști de la Opinia din Buzău. Cei trei, Corneliu Ștefan (director general al S.C. Opinia S.A.), Florian Angelo (director executiv al aceleiași societăți) și Sabin Orcan (redactor – șef adjunct al ziarului Opinia) au fost trimiși în judecată în urma plângerii formulate de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, în prezent procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. Prin Sentința penală nr. 461/11.03.1997, ziariștii au fost obligați și la plata, în solidar, a sumei de 140 milioane lei de către partea vătămată, reprezentând daune morale pretinse de acesta”.