CCR a decis, joi, că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, susțin surse oficiale pentru hotnews. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.
Judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial .
Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2 000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.
Indemnizația specială obținută de un parlamentar:
Ioana Constantin a susținut că Parlamentul trebuie să reia proiectele de lege privind impozitarea și eliminarea pensiilor speciale, cu atât mai mult acum cu cât există o majoritate stabilă, care poate face acest lucru. Ea a amintit că judecătorii Curții Constituționale au spus doar despre pensiile speciale ale magistraților că nu pot fi desființate. În 2022, a mai scris Constantin, pensiile speciale ne costă circa 12 miliarde lei.
Ioana Constantin cere eliminarea pensiilor speciale
Aceasta a afirmat că pensiile speciale trebuie desființate, iar în fața CCR pot fi invocate drept argumente necesitatea reformării sistemului de pensii, asumată și prin PNRR, și situația economică a României.
„CCR a spus numai despre pensiile magistraților că nu pot fi eliminate, nu și despre restul categoriilor de pensii. Aceste pensii speciale au fost stabilite prin o mulțime de legi speciale care trebuie modificate, dacă există voință politică reală. Chiar judecătorul CCR Daniel Morar spunea anul trecut ”Parlamentul poate să taie pensiile speciale, mai puțin pe cele ale magistraților. Este o decizie CCR – manual despre ce trebuie să facă”, a scris Constantin, pe Facebook.