După un an și jumătate de luptă cu pandemia de COVID-19, Europa vede „luminița de la capătul tunelului”, însă situația rămâne complicată în America de Sud, Africa și India, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene.
„Lumea în ansamblul său nu va învinge virusul până în anul 2023. În fața noastră se află o lungă luptă împotriva pandemiei”, a spus oficialul UE, sâmbătă, la Dubrovnik, în cadrul unui eveniment referitor la impactul crizei COVID-19 asupra relațiilor geostrategice și economiei globale, transmite Los Angeles Times.
Înaltul Reprezentant s-a adresat miniștrilor de externe din 10 state – Albania, Croația, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta și Muntenegru – și altor diplomați.
Josep Borrell s-a arătat de părere că pandemia de COVID-19 va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală și marcată de noi inechități. În acest context, el a vorbit despre donațiile europene pentru mecanismul COVAX, platforma de vaccinare promovată de Organizația Mondială a Sănătății.
Totodată, demnitarul european a acuzat Rusia și China că promovează o „diplomație a vaccinurilor” în favoarea propriilor interese, avertizând că UE trebuie „să fie conștientă de acest lucru și să acționeze în consecință”.
El a spus că influența Chinei continuă să crească, precum și că o cooperare cu Beijingul este „tot mai dificilă”, dar a menționat și relevanța statului asiatic pe scena globală.
„Până la 25% din creșterea economică globală vine din China în acest an”, a punctat Borrell.
Josep Borrell a explicat că în următoarele decenii lumea va fi marcată de competiția dintre SUA și China, iar UE trebuie să își stabilească direcția privind din propria perspectivă.
„Cu Statele Unite împărtășim istoria, sistemul politic și economic. Întotdeauna vom fi aproape de Washington, dar trebuie să privim lumea gândindu-ne la interesele noastre”, a fost mesajul lui Josep Borrell, care a ținut să precizeze că, în ceea ce privește China, dialogul dintre UE și administrația Biden este „pozitiv și constructiv”.