Joe Biden: Lupta anticorupție garantează suveranitatea statului. DNA și ANI au obținut rezultate semnificative (VIDEO)

Publicat: 21 05. 2014, 14:58

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a punctat, în cadrul conferinței oficiale de la Palatul Cotroceni, că România a trecut de la o țară captivă la un aliat NATO și a obținut rezultate semnificative în lupta împotriva corupției, una din tiraniile țării.

România a făcut un real progres de la ultima mea vizită, acum 5 ani. Ne așteptăm nu numai din partea românilor, ci și a americanilor, ca membri NATO să împărtășească valori comune. Valoarea cea mai importantă este o societate transparentă și liberă. Corupția este un dușman, poate fi considerată o tiranie a țării. Lupta anticorupție garantează suveranitatea statului. Iar justiția și ANI și-au făcut datoria”, a spus Joe Biden. 

În România au apărut realizări semnificative în lupta anticorupție. DNA și-a stabilit independența și a trimis o mie de cazuri în fața justiției anul trecut. ANI a trimis peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate, persoane care țineau posturi exclusive și aveau proprietăți nejustificate. Sunt lucruri care mai trebuiesc făcute, dar nu este de mirare că instituțiile dumneavoastră anticorupție sunt cotate cele mai de încredere în România. Corupția este o problemă grea și complexă. Vă îndemn clar să faceți pași înainte, cereți instituțiilor dumneavoastă judiciare să fie libere de influența politică”, a declarat vicepreședintele SUA.

Corupţia reprezintă o alta formă de tiranie şi poate reprezenta un pericol nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională. Există ţări care exploatează corupţia pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze suveranitatea ţărilor din jur„, a spus vicepreşedintele SUA în alocuţiunea din finalul vizitei oficiale la Bucureşti.

Vicepreședintele SUA a mai afirmat că, atunci când tribunalele şi politicienii pot fi cumpăraţi, societatea poate fi manipulată din exterior.

Atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin. Am văzut în Ucraina cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra„, a adăugat Joe Biden.

Democrația nu este o destinație, este un drum pe care mergem. Și nu veți fi niciodată singuri, SUA va fi mereu aliatul vostru”, a mai spus Biden.

Joe Biden: Lupta anticorupție garantează suveranitatea statului

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf