Joe Biden: „Încă nu există nicio dovadă că Mariupolul a căzut complet” / Scena în care Putin și Șoigu anunță „eliberarea” orașului, denunțată de BBC drept o manevră clasică de PR a Kremlinului (VIDEO)

Publicat: 21 04. 2022, 20:35
Actualizat: 21 04. 2022, 20:42
Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele SUA, Joe Biden, a pus la îndoială anunțul Federației Ruse privind „eliberarea” Mariupolului și a precizat că deocamdată nu există nicio dovadă că orașul ar fi fost cucerit complet, transmite BBC.

„Încă nu există nicio dovadă că Mariupolul a căzut complet”, spune Joe Biden

„Încă nu există nicio dovadă că Mariupolul a căzut complet”, a declarat președintele Statelor Unite, care a făcut apel la crearea de coridoare sanitare care să le permită ucrainenilor să părăsească fabrica de oțel Azovstal și alte zone ale orașului.

„Asta este ceea ce ar face orice șef stat în astfel de circumstanțe”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Declarația lui Joe Biden a venit în contextul în care ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a informat joi pe Vladimir Putin că forța rusă de invazie „a eliberat” orașul Mariupol, principalul port de la Marea Azov, și că „formațiunile naționaliste (ucrainene) rămase s-au refugiat în zona industrială a fabricii Azovstal”, transmite The Moscow Times.

Liderul rus a salutat „eliberarea” orașului, însă i-a ordonat lui Serghei Șoigu să anuleze asedierea combinatului – unde situația, spune proprietarul, este „aproape de o catastrofă”.

„Ar trebui să ne gândim mereu, în acest caz în mod special, la salvarea de vieți și la sănătatea soldaților și a ofițerilor noștri. Nu e nevoie să ne urcăm în acele catacombe. Blocați această zonă industrială astfel încât să nu poată scăpa nici măcar o muscă”, i-a transmis Vladimir Putin lui Serghei Șoigu.

BBC, despre scena în care Putin și Șoigu anunță „eliberarea” orașului Mariupol: O manevră clasică de PR a Kremlinului

Scena în care discută cei doi oficiali ruși a fost denunțată de BBC drept o manevră clasică de PR prin care Kremlinul încearcă să îl portretizeze pe Vladimir Putin în postura de comandant suprem al forțelor armate ruse.

Potrivit BBC, situația din oraș nu s-a schimbat de o manieră semnificativă, în condițiile în care luptătorii ucraineni încă se adăpostesc în combinatul Azovstal. Acest lucru nu l-a oprit totuși pe Vladimir Putin să declare victoria și să îl felicite pe ministrul rus al apărării.

Este o mostră clasică de PR din partea Kremlinului, una concepută să îi asigure pe ruși că totul merge conform planului – nu că ar avea nevoie de reasigurări, având în vedere valul zilnic de mesaje oficiale în care li se vorbește despre succesul „operațiunii militare speciale”, cum numește Moscova agresiunea armată pe care a declanșat-o împotriva Ucrainei.

În plus, trecuseră deja săptămâni întregi de când Vladimir Putin nu a mai fost văzut la comanda unei operațiuni militare, mai remarcă BBC. Poate că președintele rus, care a încercat în mod constant să prezinte Ucraina drept o amenințare pentru securitatea Rusiei, a simțit nevoia să îi asigure pe ruși că el personal deține controlul.

Poate că liderul de la Kremlin a încercat să făcă Federația Rusă să pară o victimă pentru a justifica războiul, dar acest lucru nu înseamnă că și-ar dori să lase impresia că este vulnerabil.