Japonia: Moment de tăcere în memoria victimelor tsunamiului de la 11 martie 2011

Publicat: 11 03. 2013, 09:52
Japonia comemorează, luni, doi ani de la teribilul tsunami care a lovit coasta de nord-est a țării în urmă cu doi ani de zile, cetățenii ținând un moment de tăcere, la ora locală 14:46, în memoria celor...

Japonia comemorează, luni, doi ani de la teribilul tsunami care a lovit coasta de nord-est a țării în urmă cu doi ani de zile, cetățenii ținând un moment de tăcere, la ora locală 14:46, în memoria celor aproximativ 20.000 de persoane care au murit sau au fost date dispărute în urma catastrofei.

În mai multe locuri din țară au fost organizate ceremonii de comemorare, inclusive la Tokyo, în prezența împăratului, a împărătei, a președintelui și a premierului, informează BBC News.

Împăratul Akihito a salutat memoria victimelor dezastrului şi şi-a exprimat dorinţa să nu se uite toate aceste vieţi pierdute, dar nici persoanele care trăiesc „în aceste condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată”.

Tsunamiul, cauzat de un cutremur cu o magnitudine de 9 și alte replici ale acestuia, a cauzat și criza nulceară de la Fukushima, reactoarele de la centrală fiind închise de la catastrofa de acum doi ani.

Duminică, la Tokyo, mii de oameni au protestat la Tokyo, cerând ca alimentarea cu energie nucleară să fie sistată.

Cele 50 de reactoare nucleare din Japonia au fost închise după acel cutremur, doar două fiind pornite ulterior.