Japonia nu a uitat de lipsa de respect a Guvernului PSD-ALDE. Ambasadorul nipon: Premierul Shinzo Abe a sosit la București în 2018, doar ca să afle că nu era așteptat de unele autorități

Publicat: 06 09. 2019, 13:21
foto: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev

Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei la București, le-a atras atenția autorităților din România, pentru lipsa de respect arătată de Guvernul PSD-ALDE în 2018, potrivit caleaeuropeana.ro.

Diplomatul se referă la momentul când premierul nipon Shinzo Abe sosise în țara noastră, ca să afle că nu se va mai întâlni cu premierul Tudose, care fusese lăsat fără susținere politică de propriul partid, astfel că plecase din funcție cu câteva ore înainte de această vizită.

„O misiune importantă formată din oameni de afaceri puternici l-a însoţit pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, când a venit în vizită în ţara voastră anul trecut. Însă prim-ministrul nipon a sosit la București doar ca să afle că nu era așteptat de unele autorități cu care avea programate întrevederi politice, din cauză că unul dintre responsabilii români tocmai demisionase. Cu toate acestea, au avut loc mai multe întâlniri de afaceri”, a afirmat Hitoshi Noda, la Forumul Internațional de Afaceri, un eveniment dedicat impulsionării companiilor din România pentru expanisunea pe piețele din străinătate și sponsorizarea investițiilor.

Shinzo Abe, premierul Japoniei, sosea în România pe 16 ianuarie 2018, în ceea ce era prima sa vizită oficială în țara noastră. Evenimentul făcea parte dintr-un turneu desfășurat în Europa de Est, ce a cuprins Bulgaria, Serbia și țările baltice.

La acea vreme, Shinzo Abe venea însoțit de peste 30 de companii din Japonia. Una dintre ele era NTT Data, filială a concernului NTT specializat în servicii de telecomunicații.

Totuși, vizita lui avea loc într-un moment cum nu se poate mai complicat pentru politica de la București. Mihai Tudose, premier pe atunci, demisiona cu doar o seară înainte de vizită, pentru că fusese lăsat fără susținere politică de propriul partid.

În aceste condiții, pentru că avea un punct gol în program, Shinzo Abe a mers, alături de soția sa, să viziteze Muzeul Satului.