Japonia: Centrala nucleară Fukushima 1 va fi închisă

Publicat: 20 03. 2011, 12:44
Centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu va mai fi folosită după dezastrul în lanț care a avut loc la reactoarele sale, în urma cutremurului și a tsunami-ului care au lovit Japonia. "Analizând cu obiectivita...

Centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu va mai fi folosită după dezastrul în lanț care a avut loc la reactoarele sale, în urma cutremurului și a tsunami-ului care au lovit Japonia.

„Analizând cu obiectivitate situaţia centralei, cred că pare evident că centrala Fukushima Daiichi (numărul 1) nu este în stare să mai funcționeze din nou”, a declarat Yukio Edano, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, citat de Mediafax.

Oficialul guvernamental a declarat că decizia de închidere a centralei va trebui să vină de comun acord, între autorităţile statului şi compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrază cele şase reactoare de la Fukushima.

Centrala Fukushima 1 a fost construită în anii ’70, fiind situată la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo. Centrala este echipată cu şase reactoare cu apă fierbătoare (BWR), care au fost grav avariate de seismul de pe 11 martie. Exploziile, incendiile şi apa de mare utilizată pentru a le răci au distrus, de asemenea, în parte, patru dintre cele şase reactoare.