Iulian Paraschiv, după decizia CCR pe cumulul pensie-salariu: Poate ar trebui să regândim felul în care Constituția a răspuns unor nevoi în momentul în care a fost scrisă (VIDEO)
Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a comentat decizia CCR pe legea privind cumulul pensie-salariu, joi, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, și s-a arătat de părere că „poate ar trebui să regândim felul în care Constituția a răspuns unor nevoi în momentul în care a fost scrisă”.
Iulian Paraschiv, pe B1 TV: Mi-aș dori să văd o clasă politică mai responsabilă
Președintele Agenției Naționale pentru Romi spune că deocamdată discuția despre categoriile privilegiate din societate nu a produs „efecte reale”.
„În spațiul public românesc, în ultima perioadă, specialii – și, în special, acești speciali cu pensii speciale – ocupă agenda publică de ceva timp, cel puțin la nivel discursiv, dar fără a avea niște efecte reale. Am ajuns în situația în care pe acest subiect Curtea Constituțională vine și spune, e OK dacă muncești la stat și primești salariu, și în același timp cumulezi o pensie sau două, este foarte bine pentru că dreptul la muncă este respectat”, a spus Iulian Paraschiv.
„Eu nu pun la îndoială spiritul și legea, și felul în care Curtea Constituțională a interpretat acest lucru, probabil că au dreptate și o să vedem și motivarea în curând, însă ceea ce este interesant de văzut este dacă echitatea socială este respectată din această perspectivă”, a continuat el.
„Pe de o parte, vorbim despre cum să facem rost de bani la buget, cum să susținem sistemul de sănătate, ne întrebăm dacă cea mai mare parte a pensionarilor din România, aceia care nu își pot plăti medicamentele și întreținerea și își duc zilele de pe o zi pe alta oare ce spun atunci când se uită și văd astfel de salarii și pensii pentru o anumită categorie specială. Atunci înseamnă că poate ar trebui să regândim felul în care Constituția a răspuns unor nevoi în momentul în care a fost scrisă”, a adăugat președintele Agenției Naționale pentru Romi.
„Suntem într-o altă perioadă și, așa cum tot discutăm despre reforme și ne dorim schimbări la nivel sistemic, mi-aș dori să văd o clasă politică mai responsabilă, pe de-a întregul, și cu gândul la felul în care România va răspunde acestor provocări în anul electoral care se apropie, cu toate tipurile de alegeri, și unde am văzut că procentul cetățenilor români care ies la vot este în continuă scădere, ceea ce este îngrijorător. Vorbim despre două, trei sau patru, mai multe Românii în acest moment”, a mai declarat Iulian Paraschiv.