Isterie, nervi și exasperare după ce Alexandru Rafila a îndemnat românii să se prezinte „cât mai repede” la medici pentru pastilele de iod. Medic de familie: Nu e o urgență, nu avem de ce să intrăm în panică (VIDEO)
E panică printre mulți români și disperare printre unii medici de familie după ce Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a îndemnat ca oamenii de până în 40 de ani „să se prezinte cât mai repede” la medic, să ia prescripția pentru pastilele cu iod. Așa se face că unii români s-au speriat și vor cât mai repede să-și primească pastilele. Medicii de familie, deja aglomerați, nu mai fac față solicitărilor.
Îndemnul lui Rafila care a băgat panica în populație
„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile”, a declarat Rafila, în conferința de presă de luni.
Povestea pastilelor de iod e una lungă. Ministrul anunțase acum câteva luni distribuirea lor, medicii s-au plâns că numai de asta nu au timp, apoi Rafila a dat înapoi și a susținut că pastilele vor fi date oamenilor după o campanie de informare privind folosirea lor. Câteva luni mai târziu, pare că ministrul consideră că românii sunt pe deplin informați căci, brusc, a venit cu acest mesaj în care i-a îndemnat pe români să-și primească pastilele de la medicii de familie cât mai rapid.
Panică și nervi după declarațiile lui Rafila privind pastilele de iod
„Ministrul Rafila nu are habar de cum funcționează medicina de familie. Și asta pentru că legea este schimbată, astfel încât să poți face pe zi maximum 21-25 de programări, număr care variază în funcție de competențele medicului specialist. Tot ce e peste nu mai este plătit”, a spus un medic de familie, pentru Libertatea.
Acesta a povestit că unii oameni devin irascibili când află că sunt programați chiar și peste două săptămâni.
„Eu nu pot da la o parte un pacient care are o boală cronică, o boală gravă, pentru a elibera pastile cu iod. Eu sunt responsabil, nu ministrul”, a mai spus medicul.
Acesta a explicat apoi că sărirea peste consultație nu e o idee bună deoarece unele persoane pot avea de suferit dacă iau pastile de iod și a dat exemplul celor care au boli de tiroidă: „Eu sunt responsabil pentru fiecare om care îmi trece pragul, nu ministrul Rafila. Pe lângă asta, eu sunt dat în judecată, nu ministrul, care n-are nicio răspundere legală”.
„Aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, a transmis, printr-un comunicat, și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România.
Medic de familie: NU e motiv de panică!
Evelyn Cristescu, medic de familie, a declarat marți, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, că o problemă e și graba românilor care vor astăzi neapărat să primească aceste pastile. Cristescu a insistat că nu e cazul de panică și de disperare deoarece pastilele există în farmacii, iar acestea NU se iau preventiv, ci doar dacă și după ce se produce un incident nuclear.
„Pastila de iodură de potasiu trebuie utilizată doar după și dacă are loc un accident nuclear. Nu e cazul de așa ceva, asta înseamnă că nu e o urgență. E greu de presupus că va fi mâine o urgență și că trebuie azi neapărat toată lumea să se înghesuie să ia rețetele. Există acest program al Ministerului Sănătății din aprilie, cred, prin care toată populația eligibilă să aibă acces la pastilele de iodură de potasiu. Ministerul și-a făcut treaba, pastilele sunt în farmacii. Populația nu are decât să se aprovioneze cu aceste pastile, pe care trebuie să le păstreze pentru eventualitatea unui accident.
Deci nu e o urgență! Nu avem de ce să facem cozi la cabinetele medicilor de familie și nu avem de ce să intrăm în panică. Nu se întâmplă azi, mâine nimic și cel mai probabil n-o să se întâmple deloc. Sigur că nimeni nu poate da o garanție, avem un război la frontieră și trebuie să luăm asta în calcul, dar nu e un motiv de panică”, a declarat medicul de familie, pentru B1 TV.
Evelyn Cristescu a precizat apoi că sunt 30 de milioane de pastile de iod, iar dacă în șase luni nu sunt distribuite către populație, ele se vor întoarce la producător. De când sunt gata pastilele au trecut două luni.
„Practic de ieri dimineață aproape exclusiv astfel de mesaje și telefoane am primit. Oamenii au descoperit că e vremea să aprovizioneze cu aceste pastile. Ei nu înțeleg că trebuie să se prezinte personal la cabinet pentru aceste rețete, aici e principala problemă. Ei vor acum, cum vrea românul de obicei. Dacă se poate ieri! Dacă ministrul a zis ”cât mai curând”, ei vor azi rețeta. Toți o vor azi și asta e problema și nu cred că e problema ministrului, ci a noastră că nu înțelegem ce înseamnă ”cât mai curând”. Aceste pastile nu trebuie luate preventiv, ci doar dacă și după un eventual incident nuclear”, a mai spus medicul de familie Evelyn Cristescu.