Israelul, avertizat de SUA să nu anexeze Cisiordania până nu primește consimțământul american

Israelul, avertizat de SUA să nu anexeze Cisiordania până nu primește consimțământul american
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Un delegat al SUA a avertizat Israelul, duminică, să nu declare suveranitate asupra Cisiordaniei fără consimțământul Washingtonului, respingând apelurile la acțiune imediată făcute de ultranaționaliștii din coaliția guvernamentală condusă de premierul Benjamin Netanyahu, relatează Reuters.

Acordul de pace propus de președintele Donald Trump, ce a fost prezentat publicității în 28 ianuarie, împuternicește Israelul să păstreze porțiuni-cheie din teritoriile ocupate, pe care Palestina încerca să-și construiască o eventuală statalitate.

Inițial, Netanyahu a pledat pentru o rapidă „aplicare a legii israeliene” – de facto o anexare – pentru zonele în care există așezăminte colective evreiești și pentru Valea Iordanului, spre încântarea electoratului religios, care se pregătește de votul din 2 martie. Premierul speră că, în urma scrutinului, va reuși să obțină un al cincilea mandat.

Cu toate acestea, Netanyahu a fost forțat să facă un pas în spate, după ce Casa Albă a anunțat clar că dorește, înainte de toate, ca SUA și Israel să demareze un proces comun de mapare.

În condițiile în care Naftali Bennett, ministrul israelian al Apărării, și alți lideri ultranaționaliști au cerut un vot guvernamental asupra suveranității Cisiordaniei, ambasadorul american la Ierusalim a simțit nevoia să intervină.

„Israelul este subiectul unei acțiuni în curs de mapare, realizată de un comitete israelo-american. Orice acțiune unilaterală luată înainte de finalizarea procesului pune în pericol acordul și recunoașterea americană”, a scris David Friedman, ambasadorul SUA în Israel, pe Twitter.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`