Irineu Darău (USR): Budăi a întârziat reformele, dar văd că a fost premiat cu un nou mandat / Fără dezbateri, noua Lege a salarizării va revolta pe toată lumea și vor fi alte greve (VIDEO)

Publicat: 20 06. 2023, 18:08
Foto: Irineu Darău / Facebook

Senatorul USR Irineu Darău a reproșat faptul că Marius Budăi (PSD) a rămas în urmă cu reforma pensiilor speciale, cea a pensiilor generale și cu noua Lege a salarizării și, pentru asta, a fost ”premiat” cu prelungirea mandatului în fruntea Ministerului Muncii. Senatorul USR s-a arătat nemulțumit și pentru faptul că Budăi nici măcar n-a discutat cu categoriile sociale, iar în toamnă, când adoptarea Legii salarizării va deveni urgentă, coaliția va forța trecerea acestea prin Parlament fără o dezbatere reală.

De altfel, și liderii de sindicate i-au reproșat lui Budăi că nu e deschis la dialog, motiv pentru care au și cerut demiterea lui.

Darău a vorbit și despre inechitățile din sistemul de pensii, reproșând faptul că unii sunt obligați să muncească până la 65 de ani, apoi primesc pensii mici, în vreme ce alții ies din activitate chiar și la 45 ani și încasează pensii speciale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Irineu Darău (USR), critici la adresa lui Budăi: Întârzie reforma pensiilor și noua Lege a salarizării

„E o mare problemă și, din punctul meu de vedere, e în primul rând o problemă a dlui ministru Budăi, care văd că e premiat cu un al doilea mandat. Dânsul întârzie pe foarte multe lucruri.

Sunt în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, aveam termen PNRR deja la 30 iunie, nu cum spun dânșii prin toamnă, pentru Legea salarizării unitare.

Pe toate ei le împing cu întârziere 3 – 6 luni și în ultimul moment ajung parcă abia să înceapă discuția. Întreb și eu: în toamnă nu vom avea greve de la foarte multe categorii sociale pentru că nici măcar nu s-au discutat până azi aspectele din noua Lege a salarizării unitare? O să vină în septembrie dl Budăi și-o să ne forțeze în Parlament ca într-o lună să dăm o lege care va revolta pe toată lumea. Problema e că nu se anticipează…

Ați spus și dvs despre inechități care sunt în sistem, putem vorbi de inechități și față de grefieri, sunt probleme și faptul că nu s-a luat suficient de mult timp pentru a aduce pe toată lumea la masă va genera astfel de reacții. (…)

E foarte importantă echitatea în interiorul unei tagme profesionale, cum e importantă între categorii profesionale. (…) Dacă ne uităm la salariile profesorilor și la vârsta de pensionare vedem niște inechități generale în societate”, a declarat senatorul USR Irineu Darău, pentru B1 TV.