Ionuț Stroe, reacție după ce Iohannis a anunțat că nu candidează la parlamentare: „Subiectul pentru noi este unul închis” / „Am retras amendamentul tocmai pentru a nu se mai specula politic”

Publicat: 27 09. 2024, 19:20
Actualizat: 27 09. 2024, 19:35
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. Sursa foto: Ionuț Stroe / Facebook

Purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe a avut o primă reacție vineri după ce președintele Iohannis a anunțat că nu își dorește să candideze pentru alegerile parlamentare. Acesta a anunțat că amendamentul care îi oferea dreptul de a candida președintelui în exercițiu la alegerile parlamentare a fost retras:

”Este foarte bine că s-a lămurit această situație. Subiectul pentru noi este unul închis, în mod evident. S-a speculat foarte mult din punct de vedere politic pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere iată declarațiile președintelui lămuresc în totalitate situația”.

Ionuț Stroe a mai precizat că decizia președintelui nu are legătură cu demersul liberalilor în Parlament:

“Niciodată nu a negat președintele o înțelegere cu social-democrații privind promovarea unui demers legislativ care să lămurească acest cadru legislativ care dă unui drept constituțional oricărui președinte, nu neapărat celui în funcție de a candida la parlamentare.

Este o opțiune cât se poate de clară și limpede a președintelui Iohannis. Nu are legătură cu demersul nostru legislativ care considerăm a fi încheiat.

Am retras acest amendament tocmai pentru a nu se mai specula politic și a se interpreta că modificarea cadrului legislativ care dă acest drept constituțional oricărui președinte în funcție când alegerile se suprapun să fie eliminat. Agenda în momentul de față este cât se poate de lămurită”.

Ionuț Stroe a prezentat deciziile luate de liberali în ședința Biroului Politic Național de vineri: „Am discutat câteva chestiuni care țin de agenda noastră internă, de pregătirea programului guvernamental, a ofertei noastre politice, a programului prezidențial. S-au făcut câteva recomandări din partea președintelui către aleșii noștri locali, în special președinți de CJ-uri și primari pentru a adopta din vreme măsurile necesare pentru prevenirea situațiilor în care fenomene meteo extreme se vor manifesta în următoarele zile. Este absolut necesar ca oamenii să fie pregătiți iar factorii decizionali să fie alături de ei.

S-au validat câteva propuneri venite din parte Birourilor Politice Județene pentru listele pentru Camera Deputaților și Senatului în județele Iași, Mureș, Neamț, Sibiu, Botojani, Gorj, Constanța, Harghita, Cluj, Timiș și Arad. S-au făcut câteva analize sociologice ale analizei scorurilor PNL și ale președintelui Ciucă în perspectiva alegerilor prezidențiale, respectiv parlamentare”.