Ionuț Stroe, despre o posibilă candidatură a lui Iohannis la parlamentare: „O posibilă modificare legislativă presupune o decizie în Parlament în numele dreptului oricărui cetățean de a candida”

Publicat: 18 09. 2024, 11:39
Actualizat: 18 09. 2024, 12:16
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a comentat într-o intervenție pentru B1 TV dacă va fi modificată Legea electorală astfel încât președintele Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare. Acesta a precizat că o posibilă modificare legislativă presupune o decizie în Parlament în numele acestui dreptului oricărui cetățean de a candida. Ionuț Stroe a spus pe de altă parte că nu există o propunere sau o susținere explicită pentru o candidatură a lui Klaus Iohannis.

“Mai mult decât decizia în sine care nu este luată, să facem o analiză legată de dreptul constituțional al oricărui om în această țară de a alege și de a fi ales. O posibilă modificare legislativă presupune bineînțeles o decizie în Parlament în numele acestui drept, al oricărui cetățean, de a candida. Dacă e să ne raportăm la funcțiile ultimilor doi președinți, de exemplu, domnul Băsescu sau Ion Iliescu, au candidat și au devenit senatori ulterior exercitării mandatelor de președinți. Este o chestiune care prin dialog la nivel parlamentar se poate rezolva sau nu. Părerea mea este că nu e niciun fel de mare problemă în a avea această dezbatere. Dar deocamdată nu există o propunere, vreo susținere explicită din partea unei organizații pentru această candidatură”.

Întrebat dacă există susținere din Partea PSD pentru un astfel de scenariu, Ionuț Stroe a precizat:

“Premierul a transmis că nu s-a discutat acest lucru. În mod evident va trebui să existe o dezbatere parlamentară. Mai mult decât înțelegerile politice, acest Parlament este în esența sa forul suprem de dezbatere și dialog. Probabil că acolo discuțiile se vor purta și bineînțeles se va decide. Orice partid are oameni de valoare, cu experiență valoroasă care poate să îi pună în valoare în felul ăsta. Mai mult decât dialogul în cadrul coaliției contează dezbaterea parlamentară”.