Ionuț Moșteanu (USR): PSD și PNL cred că cu 50% în Parlament pot să-și bată joc de democrație. De două luni tot șurubăresc la comasare. Mai guvernează cineva? (VIDEO)

Publicat: 16 02. 2024, 11:48
Deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și purtător de cuvânt al partidului. Foto: usr.ro

Ionuț Moșteanu, lider al deputaților USR și purtător de cuvânt al partidului, a declarat vineri, pentru B1 TV, că discuțiile dintre PSD și PNL pe tema comasării alegerilor și faptul că nu știm nici acum calendarul electoral, cu mai puțin de patru luni înaintea primului scrutin, reprezintă pur și simplu o bătaie de joc și o călcare în picioare a democrației. Moșteanu a ironizat apoi laudele PSD și PNL că au adus stabilitatea și s-a întrebat cine mai guvernează acum.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Moșteanu (USR): PSD și PNL calcă în picioare democrația

„În ideea stabilității au dus economia în gard, că ne uitam că s-au publicat execuțiile la final de an și totul e varză, bugetul e varză, chetuielile au crescut, angajările la stat au crescut cu 14.000 de persoane anul trecut. Asta-i preocupă pe ei… Acum cum să-și salveze scaunele în Parlament, consilii locale, primării… Au uitat de guvernare. Că zic de stabilitate… mai guvernează cineva în țara asta?

Îi aud de două luni vorbim de aceste șurubăreli, un pact alba-neagra cu toată democrația. Mai sunt mai puțin de 4 luni până la alegerile europarlamentare și România nu știe dacă va avea și locale, dacă s-au înțeles Nicu cu Marcel. E o bătaie de joc, o încălcare a unor drepturi fundamentale de a alege și de a fi ales, dar pe ei nu-i mai interesează, cred că cu 50% din Parlament pot să-și bată joc de toată democrația și să-și așeze ei apele cum vor”, a declarat Ionuț Moșteanu.

În opinia sa, această incertitudine legată de calendarul electoral cu mai puțin de patru luni înaintea primului scrutin e „o bătaie de joc inclusiv față de proprii alegători și primari, care au planurile lor”.

Moșteanu: Pe Iohannis îl încurcă rău democrația îngrozitor

„Iohannis, între două călătorii, spune că ar fi bună comasarea, că și așa sunt prea multe alegeri. Oricum, pe Iohannis îl încurcă democrația îngrozitor. Pare că și pe PNL-iști. Aud niște false argumente de legitimitate a aleșilor. Dacă vor legitimitatea aleșilor, să facă alegeri în două tururi, e singura variantă morală, corectă să crești legitimitatea primarilor. Au renunțat la ea tot după o înțelegere cu PSD acum mulți ani de zile”, a continuat purtătorul de cuvânt al USR.

Ce face USR dacă sunt comasate alegerile?

Întrebat ce va face Opoziția dacă alegerile vor fi, până la urmă, comsate, Ionuț Moșteanu a răspuns: „Noi o să facem ce poate face Opoziția, vom vedea ce variante avem de a ataca actele normative prin care vor schimba calendarul. Eu nu cred că vor veni cu ele în Parament, probabil vor da Ordonanță de Urgență, ceea ce nu ne va da variantă de atac (la CCR). Hotărârea de Guvern o putem ataca în contecios și o să vedem ce pârghii avem și câtă justiție mai avem care se uită la spiritul Constituției”.