Ionuț Moșteanu (USR): PNL vrea comasarea alegerilor pentru că știe că altfel pică între scaune la parlamentare. De ce ar mai vota cineva PSD-ul pe galben, când poate vota direct PSD-ul roșu, cel adevărat? (VIDEO)

Publicat: 20 04. 2023, 14:47
Actualizat: 20 04. 2023, 15:50
Deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și purtător de cuvânt al partidului. Foto: usr.ro

Deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și purtător de cuvânt al partidului, a declarat joi, pentru B1 TV, că PSD și PNL sunt atât de preocupate de binele și dezvoltarea României că, în loc să discute despre investiții și reformele din PNRR, vorbesc despre comasarea alegerilor de anul viitor, lucru care, oricum, ar fi neconstituțional.

Moșteanu a mai afirmat că PNL-iștii sunt disperați să se ajungă la această comasare deoarece sunt conștienți că altfel vor pierde foarte mult la alegerile parlamentare, după toate câte au făcut în ultimii ani.

Vicepreședintele USR a mai precizat că, oricum, nimeni nu înțelege de ce ai mai vota PNL, când poți vota direct PSD.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

PNL e copia pe galben a PSD, susține Moșteanu

Deputatul USR a remarcat întâi faptul că, în loc să vorbească despre investiții și implementarea reformelor din PNRR, PNL și PSD discută despre comasarea alegerilor.

Toate astea „pentru a se asigura PNL că nu pică între scaune la alegerile parlamentare, între PSD, pe de o parte, și un pol de Dreapta format din USR, PMP și alte partide de Dreapta, de cealaltă parte. Ei știu că o să se întâmple asta și le e frică PNL-iștilor.

Nimeni nu înțelege de ce ar mai vota cineva PNL, când PNL s-a dovedit a fi doar PSD pe galben. Dacă vor PSD, au PSD-ul roșu, cel adevărat!”, a declarat Ionuț Moșteanu, pentru B1 TV.

Cum s-au poziționat partidele până acum pe subiectul comasării alegerilor

Propunerea de comasare a alegerilor vine cu insistență dinspre PNL. „E nevoie, din punctul nostru de vedere, de o soluţie mult simplificată, de un proces electoral rezonabil, fluent, o organizare mult mai suplă. (…) Nu ne dorim campanii electorale succesive timp de patru luni de zile, care oricum practic ar perturba foarte mult procesul electoral”, a afirmat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al partidului.

Oficial, PSD-iștii susțin că nu vor să discute subiectul acum deoarece altele sunt grijile românilor. „Cred că mai important ce se întâmplă cu autostrada Moldovei, să găsim soluţii pentru reducerea preţurilor la alimente”, a declarat Marcel Ciolacu, liderul social-democraților.

Numai că președintele Klaus Iohannis i-a dat de gol pe social-democrați, susținând că subiectul comasării „se discută în partide”, deci nu doar în PNL.

UDMR a transmis, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, că o comasare a alegerilor nu e constituțională: „Se poate visa la comasarea alegerilor, dar, din punct de vedere constituţional, din punct de vedere tehnic, trebuie să găseşti o soluţie”.

Iar din partea USR, președintele Cătălin Drulă a declarat că ideea de comasare a alegerilor e „un act de laşitate şi ticăloşie politică”.

Drulă a mai constatat că pe Iohannis, PNL-iști și PSD-iști pare că-i deranjează democrația: „Să spui că alegerile sunt un moft într-o democrație, că suntem un pic încurcați la anul că avem alegerile astea, că trebuie să ne alegem primari, Parlament, președinte e deranj. Mi se pare de noaptea minții… Dacă s-ar putea să nu mai facem alegeri și să facă acolo la coaliție, să ne spună pe o listă cine să conducă România, aproape ar fi bine…”.