Ionuț Moșteanu: PSD-iștii, dar mai ales PNL-iștii, șantajează primarii USR să se înscrie la ei în partid, altfel nu le dau de la Guvern banii pentru investiții. Ăsta e statul mafiot pe care PSD și PNL îl perpetuează (VIDEO)

Ionuț Moșteanu: PSD-iștii, dar mai ales PNL-iștii, șantajează primarii USR să se înscrie la ei în partid, altfel nu le dau de la Guvern banii pentru investiții. Ăsta e statul mafiot pe care PSD și PNL îl perpetuează (VIDEO)
Deputatul Ionuț Moșteanu. Foto: usr.ro

Deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și purtător de cuvânt al partidului, a declarat joi, pentru B1 TV, că primarii care nu sunt din PNL și PSD sunt șantajați de cele două partide să treacă la ele dacă vor să primească bani de la Guvern.

Multe localități, a explicat acest, chiar sunt la mâna Guvernului pentru că din banii pe care-i acumulează din taxe și impozite nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielie de funcționare, darămite să mai și facă investiții. Prin urmare, mulți edili sunt nevoiți să meargă „cu căciula-n mână la Guvern” ca să primească bani pentru proiectele necesare comunităților lor.

Numai că acordarea acestui sprijin de la Guvern e condiționat de trecerea respectivilor primari la PSD și mai ales la PNL. E o practică de-a dreptul mafiotă, a spus Moșteanu.

El a dat exemplul concret al unei investiții pe care Elena Lasconi, primărița USR din Câmpulung Muscel, n-o poate duce la îndeplinire deoarece e blocată de prefectul PNL.

Practica PNL de șantajare a primarilor a fost denunțată de USR și într-un comunicat comun cu PMP.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Moșteanu explică șantajul practicat de PNL la primarii USR

„E unul dintre nenumăratele cazuri în care mai degrabă cei de la PNL, dar și cei de la PSD fac asta, merg și șantajează primarii USR sau PMP, primarii de altă culoare decât PNL sau PSD, pentru a se înscrie în PNL, contra unor bani care vin de la Guvern.

Au mers la consilieri, au mers la colega noastră Elena Lasconi (primărița USR din Câmpulung Muscel – n.r.), dar sunt și oameni curajoși, verticali, care nu se lasă cumpărați.

Însă iată că-n disperare de cauză, unii edili locali care, da, vor să facă și ei ceva pentru comunitate, și asta este normal, aleg să facă pasul ăsta și să se ducă cu căciula-n mână la Guvern. Or această stare de fapt arată cât de mare e putregaiul în sistemul actual al administrației românești, în sistemul actual de redistribuire a banilor de la centru către majoritatea unităților administrativ-teritoriale – așa se cheama pompos – comune și orașe.

Pentru că sunt foarte puține comune și orașe care se pot susține de la bugetul proptiu pe actuala schemă de redistribuire a veniturilor și majoritatea trebuie să stea cu căciula în mână la Guvern, să le dea bani pentru un pod, pentru școală, pentru un drum, pentru o confinanțare de proiect european sau, în cele mai multe cazuri din păcate, să le dea bani pentru simpla funcționare, că 70% din localitățile din România nu-și pot plăti nici cheltuielile de funcționare din veniturile pe care le fac din impozite și taxe.

Asta e realitatea și ăsta e statul mafiot pe care PSD și PNL îl perpetuează”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, pentru B1 TV.

Moșteanu a insistat apoi că practica de șantaj și racolare a primarilor e una „mafiotă”.

El a mai spus că mulți primari chiar sunt bine intenționați, dar ajung să cedeze pentru că văd că nu au altă variantă de a obține bani de la Guvern pentru proiectele lor decât să treacă la PNL sau PSD.

Cum îi pedepsesc PNL-iștii și PSD-iștii pe românii care nu i-au votat

Ionuț Moșteanu a dat apoi un exemplu concret: Elena Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel, vrea să refacă bulevardul principal din localitate. Proiectul a fost preluat de la fosta administrație, lucrările sunt aproape gata, dar au fost blocate de prefectul care e de la PNL.

Explicațiile pe larg au venit chiar de la primăriță, într-un clip postat recent de USR pe Facebook:

Purtătorul de cuvânt al USR a punctat apoi că, printr-o astfel de atitudine, PNL îi face rău primăriței Lasconi dar, indirect, și comunității, Practic, oamenii sunt pedepsiți pentru că au ”îndrăznit” să voteze pe altcineva decât pe un politician de la PNL.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)