Ionel Dancă (PNL): „Nu ne lăsăm judecați de PSD care a lăsat în urmă un dezastru bugetar”
Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului interimar, a fost alături de Florin Cîțu, ministru interimar al Finanțelorși propus pentru funcția plină, la audierile din Parlament, și a precizat că liberalii nu se lasă „judecați de PSD care a lăsat în urmă un dezastru bugetar”.
„Am fost alături de Florin Cîțu astăzi la audierile din Parlament. Nu am avut emoții pentru Florin în fața unor circari de profesie în finantele publice. Nu ne lăsăm judecați de PSD care a lăsat în urmă un dezastru bugetar iar noi, in trei luni, am început să reparam ceea ce a stricat PSD in trei ani. Am preluat guvernarea singuri când nimeni nu a vrut să fie alături de noi și in continuare suntem singuri impotriva tuturor celorlalți politicieni, mai vechi sau mai noi. Asta s-a vazut azi la audierile lui Florin Cîțu, Marcel Vela sau Costel Alexe. #DoarPNL”, a scris Ionel Dancă, pe Facebook.
Declarația oficialului liberal vine în contextul în care câțiva miniștrii propuși pentru formarea Guvernului Orban II s-au prezentat, luni, în comisiile de specialitate din Parlamentul României, pentru audieri. Costel Alexe, nominalizat pentru portofoliul Mediului, Marcel Vela de la Interne și Florin Cîțu de la Finanțe Publice au primit aviz de respingere, în timp ce Nicolae Ciucă de la Apărare a trecut testul consultativ de astăzi. De precizat, așadar, că pesoanele propuse pentru portofoliile guvernamentale asigură deja interimatul funcțiilor, precum și căaceastă etapă nu influențează în niciun fel votul de învestitură, având un rol pur consultativ. Audierile vor continua marți și miercuri.
După audieri, urmează votul de învestitură, care a fost programat pentru 24 februarie. Cu toate acestea, premierul nominalizat și miniștrii săi au șanse mici să fie validați de Parlamentul României, în condițiile în care PNL, formațiunea condusă chiar de Ludovic Orban, a anunțat că nu va acorda încrederea cabinetului, într-o încercare de a împinge situația politică spre declanșarea alegerilor anticipate. La rândul lor, PSD și Pro România au anunțat deja că nu vor vota nici ele pentru instalare, având în vedere că sunt artizanele moțiunii de cenzură prin care liberalii au fost demiși,iar USR s-a pronunțat în favoarea dizolvării Parlamentului, astfel că există o suspiciune rezonabilă că va respinge, de asemenea, propunerea de guvern.
În 10 februraie, Ludovic Orban a cerut încrederea Parlamentului, cu aceeași listă de miniștri și cu un program de guvernare actualizat, din care au fost excluse angajamentele deja îndeplinite de PNL în cele trei luni de guvernare.
Potrivit articolului 85 din Constituția României, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Mai departe, în articolul 89 din legea fundamentală, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată, cu mențiunea că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.