Ionel Dancă: Guvernul a sesizat CCR pentru un conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii. Cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea și votul după pronunțare

Publicat: 21 08. 2020, 10:51

UPDATE, 21 august, ora 11 // Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a anunțat că Guvernul României a sesizat Curtea Constituțională în privința unui conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD. „Întreaga” procedură de depunere „este virusată de numeroase vicii constituționale”, a subliniat oficialul liberal, care a cerut PSD „să amâne sau să programeze” dezbaterea și votul din Parlament după pronunțarea CCR.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile lui Ionel Dancă, la depunerea sesizării privind conflictul între Guvern și Parlament

  • Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în privința unui conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare și cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale. Pentru orice om normal la cap, sensul prevederilor constituționale este foarte clar în ceea ce privește posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare.
  • Toate prevederile constituționale sunt în sensul garantării stabilității Guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia și doar o interpretare abuzivă, așa cum ne-am obșinuit din partea PSD, poate înțelege că se poate depune o moțiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară.
  • În al doilea rând, întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură inițiată de PSD este virusată de numeroase vicii constituționale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii de cenzură, fără a vota și adopta în plen ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, este contrar prevederilor constituționale și ale regulamentului de funcționare ale celor două Camere.
  • Nu se poate prezenta o moțiune de cenzură într-o sesiune și dezbate, și vota în altă sesiune parlamentară. Este o aberație juridico-constituțională, care putea fi gândită doar de către PSD. În ciuda valențelor juridice ale corifeilor din PSD, care au speculat fiecare virgulă din Constituție atunci când era vorba de salvarea unor infractori din PSD, de această dată se pare că întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură a fost una superficială, făcută într-un demers politicianist, fără respectarea unor minime rigori constituționale.

Știrea inițială // Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a informat că, vineri, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, va depune la Curtea Constituțională sesizareacu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, transmite Agerpres.

Ionel Dancă depune la CCR sesizarea privind conflictul între Guvern și Parlament, pe tema moțiunii de cenzură

Premierul Ludovic Orban a anunțat, încă de joi seară, că sesizarea va fi depusă la CCR vineri, „sub forma unui conflict juridic între Parlament și Guvern”.El a adăugat că l-a„deranjat profund ce scrie acolo pentru că este o colecţie de minciuni care că nu are nicio legătură cu realitatea economică, socială, sanitară. (…) Mie mi se pare o moţiune neserioasă care nu are niciun fundament în realitate, care e lipsită complet de argumente în susţinerea punctelor de vedere. Moţiunea e o minciună de la cap la coadă. (…) Această moţiune parcă a fost scrisă de Dăncilă, mie aşa mi s-a părut, sau de cineva care a băut apă după Dăncilă. Indiferent cine a scris e complet rupt de realitate, probabil trăieşte într-o lume paralelă”.

Prim-ministrul a reacționat dur, după citirea moțiunii de cenzură

Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a citit moțiunea de cenzură„Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”, joi, în plenul reunit al Parlamentului. În replică, Ludovic Orban a afirmat că „asemenea colecție de minciuni, de date falsificate”, nu a văzut „niciodată în istoria moțiunilor de cenzură”.

„Vă dau exemplu. Milionul de șomeri – la ora actuală, în România, la data de 10 august, numărul de angajați cu contract de muncă este 5.589.435, față de numărul de angajați la 1 ianuarie 2020, de 5.582.009. Adică noi avem, în România, la data de 10 august, mai mulți cu 7.400 de angajați față de data 1 ianuarie, înainte de debutul crizei economice provocate de pandemie”, a declarat prim-ministrul.

El a vorbit și despre „minciuna gogonată privitoare la salariul net, că a scăzut salariul net. Depinde cum compari. Dacă compari mere cu pere, niciodată nu se face comparație o lună din an raportată la luna decembrie. Întotdeauna, în toți anii, luna decembrie este luna în care este cel mai mare salariu mediu net, pentru că atunci se iau prime de Crăciun, se calculează sporuri șamd. Calculul se face lună la lună. Luna iunie a anului 2020 raportat la luna iunie a anului 2019. Dacă facem această comparație – și este foarte important pentru oameni să știe – în România, salariul mediu net în iunie 2020 este de 3.298 de lei, iar în iunie 2019, când era la putere PSD, în creștere economică, fără pandemie, fără criză economică, an în care practic a fost o conjunctură economică extrem de favorabilă, salariul mediu net în iunie 2019 era 3.142, adică noi am crescut, Guvernul PNL a crescut cu 5%, cu 156 de lei salariul mediu net, iar ei vorbesc de scăderea salariului mediu net”.