Guvernul Orban a adoptat Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19. Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a făcut apel la sprijinirea acestei campanii: „trebuie evitate politizările pe acest subiect pentru că în joc sunt viaţa şi sănătatea românilor”. El a mai precizat că 70% din totalul populaţiei ar fi putea fi implicată în această campanie, vaccinarea urmând a fi gratuită și voluntară.
Ionel Dancă a explicat reglementările adoptate de Guvern în ședința de vineri seară.
„Potrivit acestei strategii de vaccinare, au fost stabilite grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Principalele categorii de personal care vor fi vaccinate sunt: personalul din domeniul sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii cheie pentru buna funcţionare a societăţii”, a explicat Dancă.
Ionel Dancă: Guvernul a aprobat Hotărârea privind strategia de vaccinare anti-COVID-19. 70% din populație ar putea fi implicată în campanie. Vaccinarea e gratuită şi voluntară
Ulterior, a precizat el, vor fi vaccinați gratuit și restul oamenilor, dacă doresc: „Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populaţiei arputea fi implicată în această campanie de vaccinare”.
„Succesul acestei campanii de vaccinare depinde foarte mult de voinţa populaţiei, de conformarea cetăţenilor la această campanie şi în acest sens Guvernul face un apel către toate instituţiile implicate, dar şi către societatea civilă, către specialişti, ca dezbaterea publică să sprijine această campanie pentru că aceasta reprezintă singurul remediu pentru a pune capăt pandemiei”, a insistat liberalul.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru 3 decembrie şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cu tematica referitoare la strategia de vaccinare.
„Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin.
Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație”, a declarat șeful statului,după o ședințăcu reprezentanții Ministerului de Interne, Ministerului Apărării și ai Ministerului Sănătății.
Klaus Iohannis a mai precizat că vaccinarea populației generale va avea loc, probabil, undeva în primăvară spre vară.