Ion Spânu: Victor Ponta și-a făcut-o cu mâna lui. În 2012, el a crezut că Laura Kovesi îi va declara iubire? Ponta se convinge acum pe pielea lui de metodele ei de lucru

Ion Spânu: Victor Ponta și-a făcut-o cu mâna lui. În 2012, el a crezut că Laura Kovesi îi va declara iubire? Ponta se convinge acum pe pielea lui de metodele ei de lucru
Foto: gov.ro

Mai mulți lideri de opinie consideră suspectă chemarea lui Victor Ponta la DNA chiar în ziua în care PNL depunea moțiunea de cenzură în Parlament. Pentru mulți dintre aceștia, a considera că începerea urmăririi penale în cazul Ponta este doar rezultatul cercetărilor este o dovadă a naivității sau un act de manipulare. Tot mai multe voci consideră că lucrurile petrecute în ultimele zile reprezintă o adevărată lovitură de stat, așa cum este aceasta definită în termeni moderni. Totuși, unii cred că Ponta merită să vadă cu ochii lui de unde îi vin acum necazurile.

Ion Spânu amintește pentru Cotidianul că, în 2012, Kovesi era trimisă la Bruxelles să ocupe o funcție oarecare. Ca urmare a pactului dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, atunci interimar la Justiție, s-a ajuns ca unul să aleagă procurorul general, iar celălalt șeful DNA. Astfel, Laura Codruța Kovesi a ajuns șefă DNA, iar Tiberiu Nițu a ajuns procuror general.

”În zadar l-a certat Crin Antonescu pentru această decizie, Victor Ponta zîmbea superior şi mîndru că, peste capul liberalilor, el participă la astfel de evenimente cruciale privind conducerea ţării! Ne amintim că acest moment a fost prima breşă în cadrul USL, mulţi analişti reproşîndu-i şi azi lui Crin Antonescu că nu a rupt atunci şi pe acest motiv alianţa dintre PSD şi PNL! Nu ştiu ce a crezut Victor Ponta atunci, că Laura Codruţa Kovesi îi va declara iubire, că va deveni protectorul său, că-i va cădea la piciore, dîndu-şi viaţa pentru a o salva pe a lui?”, se întreabă Ion Spânu.

La acel moment, partenerul de USL al lui Ponta, Crin Antonescu, încerca să-i spună acestuia că este imoral să o numească tocmai pe Kovesi, după ce a acuzat-o ani la rând că este omul lui Băsescu. Antonescu ar fi vrut ca Ponta să dea semnalul unei schimbări implicit a modului în care oamenii sunt numiți în funcții, dar Ponta s-a lăsat influențat de oameni din propriul partid care îl vedeau deja candidând pentru președinție și a ales să intre în conflict cu Crin Antonescu și să grăbească ruperea USL.

”A vrut-o pe Kovesi la conducerea DNA? Iată că acum o are. A vrut să se convingă care este metoda ei de lucru? Iată că acum se convinge pe pielea lui. Toată lumea vede cu ochiul liber că începerea urmăririi penale faţă de Victor Ponta vine exact în ziua în care s-a depus moţiunea de cenzură a PNL, un demers sortit iniţial eşecului şi care acum, cu ajutorul DNA, începe să aibă o noimă. În acelaşi timp, scandalul Cazului Rarinca ajunsese atît de departe, încît scaunele Liviei Stanciu şi Codruţa Kovesi abia se mai ţineau în pioneze. Pe acest fond, era previzibil ca DNA să caute ceva spectaculos, astfel încît să domolească rostogolirea acestui uriaş bulgăre, or, cererea demisiei lui Ponta ca urmare a începerii urmăririi penale este o mană cerească, un subiect care va acoperi în întregime Cazul Rarinca în următoarele zile, poate chiar săptămîni, după care se va stinge de la sine”, susține jurnalistul.

Suprapunerea celor două evenimente de vineri arată clar că Ponta nu este vizat de DNA doar în baza unor cercetări și, chiar dacă el ar avea vreo vinovăție,  se pune întrebarea de ce nu a fost anchetat încă de acum șapte ani.

”Dacă Ponta ar demisiona, PNL n-ar putea în veci să treacă vreun guvern prin Parlament, or, pentru a încerca, totuşi, acest dmers, liberalii ar trebui să înceapă un val uriaş de racolări, în care vor fi folosite serviciile, se vor scoate din sertare toate dosarele, astfel încît numărul „trădătorilor” să fie suficient pentru a avea o majoritate pentru o „soluţie imorală”, ca să cităm din clasici. Dacă Ponta nu va demisiona, toată reţeaua de agenţi din străinătate a PDL, cea care a scos capul în timpul Referendumului din 2012, va deveni foarte activă şi vom vedea în zilele următoare ştiri de genul: „Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că…”, „Le Monde zice că…”, „În New York Times se scrie că…”, în aşa fel încît să se creeze impresia că întreaga lume îl vrea pe Ponta la închisoare!”, mai scrie Spânu, care se mai întreabă de ce Ponta a tolerat această reţea de agenţi, care a fost bine plătită în cei zece ani de către regimul Băsescu și care a rămas în adormire.

În finalul articolului, Ion Spânu își manifestă îngrijorarea față de faptul că, și cu Iohannis la Cotroceni, DNA încă utilizează aceleași mijloace de a influența viața politică precum în timpul lui Traian Băsescu, dar susține că Victor Ponta și-a ”făcut-o cu mâna lui”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)