România TV a prezentat duminică o declarație a lui Ion Iliescu din 2015 ca şi cum abia ar fi fost dată de fostul lider PSD pentru postul de televiziune. Afirmaţiile au fost preluate de numeroase site-uri şi posturi TV pentru că România TV nu a precizat că declarația a fost făcută acum câțiva ani.
Afirmațiile lui Ion Iliescu de atunci au fost prezentate inclusiv drept un atac la Liviu Dragnea, în condițiile în care acesta spunea că PSD s-a îndepărtat de valorile de stânga și că se impune o luptă cu toate mijloacele împotriva corupţiei.
”O tendinţă periculoasă o reprezintă tentaţia unora de a substitui soluţiile la problemele sociale cu măsuri punitive, în loc să întărim dimensiunea socială a statului. Se impune o acţiune perseverentă pe toate planurile şi pe toate mijloacele împotriva corupţiei, fenomen care subminează autoritatea. Sondajele de opinie arată că partidele politice sunt la cote joase de încredere. Reconstrucţia încrederii în factorul politic trebuie să fie o prioritate pentru PSD”, declarase Ion Iliescu în 2015.
Această situație a fost comentată și de Ion Iliescu, acesta făcând câteva precizări pe blogul personal.
Iliescu a spus că nu și-a schimbat părerea din 2015 până atunciși a precizat că o democrație nu poate funcționa dacă partidele sunt conduse în mod nedemocratic. Totodată, fostul președinte a îndemnat la comunicare și la reapropierea de societatea civilă.
”Intervenția mea ”nimicitoare”, dacă am înțeles bine, este doar un colaj din discursul rostit la Congresul PSD din 2015! Poziția exprimată atunci nu este o noutate. Și acum aș spune exact aceleași lucruri în fața conducerii colective a PSD. Poziția mea este bazată pe valori și principii, în care cred, pe care nu le-am negat, de la care nu am abdicat și nici nu intenționez s-o fac.
Nu am încurajat niciodată conducerea conflictuală, indiferent că este vorba despre partid, sau despre instituțiile statului. Abordarea critică a realității nu înseamnă ”atac” la cineva. Înseamnă realism și exprimă dorința de a rezolva probleme, nu de a crea altele noi.
PSD nu reprezintă, prin problemele pe care le are, excepția pe scena politică actuală. De fapt, este printre puținele forțe politice care mai păstrează un minim de coerență în acțiunea și în proiectele sale. Dacă mai mizează însă pe abordarea conflictuală a problemelor interne, va pierde și această minimă coerență.
Dincolo de orice, România are nevoie de stabilitate, de o guvernare coerentă, la rândul ei, responsabilă, și, mai ales, de consolidarea democrației. Repet ce am spus nu o dată: nu poți avea o democrație funcțională cu partide care, în interiorul lor, sunt conduse nedemocratic. Este momentul să redeschidem canalele de comunicare, să reluăm dialogul între forțele politice, și cu societatea civilă”.