Ion Cristoiu: Transformarea în preocupare Guvernamentală a prezenţei la vot aminteşte uluitor de regimul comunist

Publicat: 14 06. 2016, 08:57
foto: b1.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a ales să vorbească în postarea zilnică de pe blogul personal despre declarațiile lui Klaus Iohannis pe care le-a făcut luni cu privire la rezultatele alegerilor locale, care au avut loc pe 5 iunie.

Cristoiu face referire la declarațiile lui Iohannis cu privire la prezentarea datelor finale de către Biroul Electoral Central.

„Ca de obicei, Klaus Iohannis a citit, cu vădite eforturi de interpretare actoricească, un Text scris de alţii.
Una dintre ele se referea la observaţia că BEC ar fi trebuit să găsească un mod mai prietenos de prezentare a datelor finale.
Obervaţia nu-i întîmplătoare. Ea se vrea un soi de pupic dat noii starlete a media OTV-izate:
Clotilde Armande, burzuluită c-a ţopăit degeaba în seara lui 5 iunie 2016”, a spus Cristoiu.

Jurnalistul mai spune că rezultatele unor alegeri sunt transmise, de obicei, seci, sunt prezentate echidistant.

„Ce să fi făcut purtătorul de cuvînt al BEC?
Să fi sărit într-un picior în timp ce prezenta datele?
Să fi pus pe Romică Ţociu să citească pe nas rezultatele?”, adaugă acesta.

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit şi despre prezenţa scăzută la vot.



Plecînd de la premisa că prezenţa la vot a constituit cea mai mare problemă a Localelor, Klaus Iohannis a propus o soluţie pentru îmbunătăţirea acestei prezenţe la Parlamentare:
„Este, în acelaşi timp, evident că, pentru alegerile parlamentare, Guvernului îi revine o sarcină importantă. Cineva trebuie să se ocupe de o campanie de conştientizare or acest lucru, după părerea mea, trebuie să îl facă Guvernul, printr-o campanie naţională, care conştientizează importanţa votului. Nu importanţa votului pentru un anumit partid, ci importanţa votului în sine şi să mobilizeze electoratul să meargă la vot”

Cristoiu precizează că pentru „îmbunătăţirea prezenţei la vot, nu se apelează la campanii guvernamentale, ci la corectarea sistemului democratic. Oricît i-ar spune Guvernul să iasă la vot, pentru că votul e important bla-bla,bla, dacă electoratului nu-i vine să iasă nu iese la vot.