Ion Cristoiu: Doar întîmplare? Dosarul Teroriștilor din decembrie 1989 a fost închis pe 23 octombrie 2015, cu o săptămînă înaintea Tragediei de la Colectiv!
Ion Cristoiu și-a început postarea pe blogul personal prin informarea că unul dintre textele publicate de el zilele trecute a stârnit interesul și criticile anumitor persoane.
„De pe blogul lui Victor Ciutacu, semnalat de unele site-uri, aflu că un textul meu O enigmă mai mare decît Teroriștii din decembrie 1989: A știut Klaus Iohannis cu mult înainte de noaptea de 30 octombrie 2015 de izbucnirea incendiului de la Colectiv?!, publicat pe cristoiublog.ro, luni, 3 ianuarie 2016, la trezirea națiunii din somnul cel de moarte al siestei de Sărbătorile de iarnă, a stîrnit mînia unora care mă combat nu în ceea ce scriu, ci în ceea ce vor ei să creadă cititorii că sunt:
Un ziarist plătit de forțe obscure să-l atac pe Klaus Iohannis, noua statuie ecvestră a presei românești, suit pe postament în locul lui Traian Băsescu, dat jos și trimis la arhivă”, a zis Cristoiu.
Acesta spune că dacă era mai tânăr ar fi avut chef să schimbe mai multe replici cu persoanele în cauză.
“Dacă aș fi fost mai tînăr, în nici un caz liber și frumos precum ofițerii acoperiți, specializați în răcnitul în portavoce la mișcările de stradă convocate de Servicii pe Internet, probabil că m-aș fi grăbit să văd cine m-a înjurat și după lectura lăturilor mediatice, să le zic și eu vreo două pițifelnicilor.
Sunt însă – vorba polițistului din filmele americane de duzină – prea bătrîn ca să mai fac așa ceva.
Nu neapărat bătrîn biologic, ci bătrîn ca jurnalist, care am avut norocul de a trăi două sisteme a la roumaine: comunismul și capitalismul”, mai spus acesta.
Jurnalistul precizează apoi momente din istorie. Despre comunism, acesta spune spre exemplu, că îl deranja dreptul la opinie restricționat.
„În comunism m-a scos din sărite faptul că n-aveam dreptul să pun întrebări sau mai precis anumite întrebări.
Cînd voiai să întrebi ceva despre care era interzis să întrebi încercai experiența puradelului care-și întreabă părinții cum dracu l-a putut aduce barza în cioc direct în salonul de la maternitate, iar părinții îi răspund cu Nu mai pune întrebări tîmpite, că te cîrpesc!
În anul 1952, dacă te întrebai de ce-a refuzat Stalin, pe 21 iunie 1941 dimineața, în ciuda a zeci de semnale, să ordone Armatei Roșii să răspundă invaziei nemțești, riscai să ajungi în lagăr.
După Raportul secret al lui Hrușciov de la Congresul PCUS din februarie 1956, care a proclamat că Stalin a fost un criminal, dacă te întrebai Și dacă Stalin s-a înșelat, ca tot omul? riscai să ajungi în lagăr.
Am intrat în capitalism convins că dintre toate drepturile la care rîvneam de cel de a pune întrebări voi beneficia fără nici o problemă.
Și convins de asta, m-am apucat să pun întrebări.
Primele întrebări puse de mine în public au fost cele despre Revoluția din decembrie 1989, din eseul 22 decembrie 1989, O după amiază cu prea multe întrebări, apărut în Expres din 23 februarie 1990”, a spus Cristoiu.
Jurnalistul punctează în continuare că România postdecembristă a trăit între 30 octombrie 2015 și 17 noiembrie 2015 o premieră atât în istoria modernă, cât și în postdecembrism.
„Partidele politice din România, a căror esență e dată de crîncena bătălie pentru cucerirea și pentru păstrarea puterii, au acceptat fără să crîcnească soluția unui Guvern personal al președintelui Klaus Iohannis. Dacă adăugăm faptul că președintele și-a impus oamenii în fruntea serviciilor secrete, că șefa DNA, Codruța Kovessi, mai că nu-i sărută mîna pentru a-și demonstra supușenia, că în afara unor mici excepții, date de jurnaliști aflați pe cont propriu, toate televiziunile de știri, în fruntea cu Antena 3, toate site-urile, toate ziarele fac temenele zilnice Stăpînului de la Cotroceni, se poate spune, fără a greși că pentru prima dată în istoria postdecembristă, un Președinte reușește să dețină puterea absolută prin punerea între paranteze a partidelor politice?
Motivul invocat pentru această suspendare a voinței populare exprimate prin vot?
Potrivit lui Klaus Iohannis, Tragedia de la Colectiv are drept principală cauză Corupția care a atins întreaga clasă politică. Un lider PNL, fost PDL, Teodor Stolojan, devenit propagandist a Tezei lansate de președinte și de aparatul său de propagandă, declara la RFI că Guvernul Personal al lui Klaus Iohannis dă partidelor politice un răgaz pentru a se curăța de corupți”, a spus acesta.
Ion Cristoiu amintește în finalul postării sale despre mesajul video al lui Klaus Iohannis din ziua de 1 noiembrie, după tragedia din Colectiv, idee pe care jurnalistul o consideră a fi menită să tragă concluzii după cele întîmplate la Colectiv, un mesaj în care pune tragedia pe seama Corupției.
“Tragedia de la Colectiv putea avea multe cauze:
De la iresponsabilitatea tembelă a unor cetățeni, patronii sau organizatorii spectacolului, pînă la o mînă criminală, care putea fi chiar mîna unui terorist sau a unui dezechilibrat.
Din start Klaus Iohannis pune Tragedia pe seama unor stări de lucruri generale de care sunt reponsabile Guvernul Victor Ponta, clasa politică.
Investigația Institului de la Petroșani durează de două luni și va mai dura încă două.
Ancheta penală în desfășurată de Parchetul General nu s-a încheiat nici acum, la două luni de la debut.
La fel, ancheta DNA nu s-a încheiat nici ea.Specialiștilor de la Petroșani le vor trebui patru luni pentru a ajunge la o concluzie privind cauzele Tragediei.
Lui Klaus Iohannis i-au fost deajuns cîteva ore.
Cine i-a spus lui Klaus Iohannis că la Colectiv a fost vorba de corupție și nu de altceva?
Iată întrebare pe care o pun eu acum, la fel ca și în cazul tezei lansate de Ion Iliescu despre terorișit.
O pun în numele dreptul democratic de a pune întrebări.
Sunt însă sigur că, la fel ca în cazul lui Ion Iliescu, nu vom avea răspunsul nici după 26 de ani.
Adică nici în 2041.
Pentru că și atunci Dosarul Tragediei, deschis după ce Klaus Iohannis nu va mai fi președinte, va fi închis de un alt președinte!”, a încheiat Cristoiu.