Ion Cristoiu, despre tragicul eveniment din București: Transmisiile în direct ale televiziunilor de știri au dovedit încă o dată incredibila criză de profesionalism pe care o traversează presa noastră

Ion Cristoiu, despre tragicul eveniment din București: Transmisiile în direct ale televiziunilor de știri au dovedit încă o dată incredibila criză de profesionalism pe care o traversează presa noastră
Foto: bzi.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a postat pe blog un mesaj cu titlul de Gândul de Breaking News, în care vorbește despre tragedia din seara de vineri când 27 de persoane și-au pierdut viața, iar 180 au fost rănite.

Jurnalistul spune că a urmărit mai multe televiziuni de știri pentru a observa modul în care se comporta televiziunile de știri, în afară de modul în care trebuie să acționeze autoritățile statului.

“Tragedia din București a fost un examen nu numai pentru Autorități, dar și pentru televiziunile de știri, cele care în astfel de împrejurări ies în prim plan, dovedind o dată în plus că așa zisa domnie a Internetului e o legendă. Site-urile, rețelele sociale sunt bune doar pentru ca Noua Securitate să organizeze demonstrații „spontane” de protest. Cînd vine vorba de acoperirea unui eveniment, televiziunile ne reamintesc de puterea mijloacelor tradiționale”, a spus Cristoiu.

Ion Cristoiu a punctat că evenimentul tragic prin dinamismul său, prin amploare și prin nevoia publicului de informații, trebuie să funcționeze după anumite reguli de aur ale presei.

 

 “1.Excluderea cu desăvîrșire a folosirii evenimentului pentru a face politică.

  2.Acoperirea tuturor locurilor legate într-un fel sau altul de eveniment.

  3. Excluderea dramatizării de telenovelă, jurnalistul adevărat fiind în stare să transmită fără a se emoționa Apocalipsa în direct.

  4. Obținerea și difuzarea în timp real a cît mai multe informații precise, scutite de coloratură emoțională”.

Jurnalistul a comentat faptul că televiziunile au fost luate prin surprindere.

„Era vineri noaptea, în redacții rămăseseră doar redactorii de gardă. Ca atare, pentru televiziunile de știri, Evenimentul a fost și un examen al capacității de mobilizare rapidă a forțelor, dar mai ales al capacității de a coordona forțele din teren după o gîndire bine așezată din redacții”, a comentat Cristoiu.

Cristoiu a făcut o trecere în revistă a punctelor mai sus prezentate, pe care acesta le numește reguli de aur ale jurnalismului.

Acesta spune că nicio televiziune de știri nu a reușit să ocupe toate locurile legate de eveniment.

“Nici o televiziune de știri n-a reușit să acopere toate locurile legate de eveniment. De regulă, transmisiile în direct s-au făcut dintr-o singură locație, unde televiziunea reușise să trimită echipă. Eșecul își are cauza, pe de o parte, în sărăcia televiziunilor de știri, pe de alta, în absența coordonării din redacție. E limpede că acoperirea evenimentului a fost lăsat la mîna unor fătuce surprinse de Tragedie în redacție, de regulă cele mai slabe din post, pentru că în week-end vedetele sunt plecate în vacanță”, a relatat Cristoiu.

În ceea ce privește capitolul informațiilor, acesta a spus că este un examne pe care televiziunile l-au picat.

„La capitolul informații, toate televiziunile de știri au căzut cu brio. În astfel de împrejurări, telespectatorul vrea să afle informații în timp real despre desfășurarea evenimentului, informații menite a-l face să înțeleagă ce s-a întîmplat”, a spus jurnalistul.

Ion Cristoiu a încheiat punctând faptul că televiziunile de știri au dovedit că transmisiile în direct ale televizunilor au dat dovadă de neprofesionalism.

“Una peste alta, fără a fi un eșec major, transmisiile în direct ale televiziunilor de știri au dovedit încă o dată incredibila Criză de profesionalism pe care o traversează presa noastră tot mai săracă și tot mai dependentă de noii moguli-generalii din Serviciile secrete ale României!”, a încheiat Ion Cristoiu.

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)