Ion Cristoiu, despre modificarea Legii alegerilor locale printr-o Ordonanță de urgență: PNL îi cere lui Dacian Cioloș să se sinucidă de trei ori!

Publicat: 19 01. 2016, 07:54
Foto: larevista.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în postarea zilnică de pe blogul personal despre modificarea Legii alegerilor locale printr-o Ordonanță de urgență. Conducerea PNL, care s-a reunit, luni, a decis să înainteze Guvernului tehnocrat propunerea de a modifica această legi, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin şi nu în unul.

Cristoiu a considerat că alegerea în două tururi are patru mari avantaje:

  • „Dă o şansă partidelor mici, care pot negocia voturile între cele două tururi și prin asta pot dovedi electoratului lor că și ele contează.
  • Prin implicarea în rezultatele turului doi a partidelor mici, o parte a electoratului realiza că votul său n-a fost zadarnic.
  • Pune capăt uneia dintre realitățile postdecembriste care au dus la osificarea vieții politice, la corupție și la apariția baronilor locale: Mandatele nesfîrşite ale unor primari.
  • Grație negocierilor dintre cele două tururi se crea posibilitatea ca în fruntea unor primării să vină oameni tineri.”
  • Totodată, Cristoiu a prezentat șirul evenimentelor politice:„PNL avea interesul unui singur tur de scrutin, luând în calcul capitalul electoral al primarilor PDL în funcţie, PNL a votat Legea, PNL n-a contestat-o la CCR, PNL nu i-a cerut lui Klaus Iohannis s-o retrimită Parlamentului spre reexaminare.”

    Din 20 iulie 2015 partidele şi instituţiile de forţă ale României au activat pe baza acestei legi.
    „Deoarece pentru PNL cel mai mare pericol îl constituiau primarii de forţă ai PSD, Binomul SRI-DNA, pus în slujba Partidului Meu al Jupînului de la Cotroceni a declanşat Operațiunea de Poliție politică: Scoaterea din joc a primarilor PSD cu mari șanse de a fi realeși din primul tur pentru a face cale liberă unor pițifelnici din PNL”, a mai menționat Ion Cristoiu.

    Mişcarea Populară a lui Traian Băsescu „se anunţă drept formaţiunea care va muşca din electoratul de Dreapta în primul tur”, scrie jurnalistul.

    „La un an de la publicarea Legii în Monitorul Oficial, Scrutinul cu două tururi nu mai convine PNL. Şi atunci PNL a socotit să ceară lui Dacian Cioloş modificarea Legii electorale prin Ordonanţă de Urgenţă”, menționează Cristoiu, despre motiviul cererii Ordonanței de urgență.

    Ion Cristoiu a descris inițiativa liberală ca pe o „triplă sinucidere pentru Dacian Cioloş”:
    „1) Desemnat premier al unui Guvern însărcinat cu asigurarea unor alegeri corecte, Dacian Cioloş, dacă dă Ordonanţa, devine principalul acuzat de crearea climatului pentru alegeri incorecte. Ce alegeri corecte sînt acelea în care unul dintre competitori schimbă după un an regulile jocului pentru că altfel nu cîştigă scrutinul?
    2) Acceptînd propunerea PNL, Dacian Cioloş devine brusc din şeful Guvernului tehnocrat şeful Guvernului PNL. Comedia cu fustiţa tehnocrată ia sfîrşit. Guvernul se demască drept ceea ce e: Un Guvern PNL sub acoperire.
    3) Guvernul Dacian Cioloş sfidează sloganul Un alt fel de politică.”

    Ion Cristoiu a concluzionat precizând că Legea va putea fi modificată prin Ordonanță de Urgență, doar dacă va fi de acord și PSD.